latinica  ћирилица
23/07/2020 |  14:15 | Autor: SRNA

"Ilegalne migracije veliki bezbjednosni i humanitarni izazov"

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović izjavio je da je u protekle dvije i po godine više od 60.000 ilegalnih migranata registrovano u BiH, te da trenutni ulazak oko 150 migranata dnevno predstavlja veliki bezbjednosni i humanitarni izazov za BiH.

Јović je, na video konferenciji ministara unutrašnjih poslova i bezbjednosti zapadnog Balkana i predstavnika EU, istakao da BiH od EU očekuje materijalnu pomoć, podršku u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porijekla kao i razmjenu informacija i najboljih praksi.

On je ukazao da je za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija neophodno jačanje kapaciteta Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH i organa za migracije i azil.

- Osim toga, neophodno je i jačanje kapaciteta svih policijskih agencija za borbu protiv krijumčarenja migranata, te bolje sprovođenje sporazuma o readmisiji - rekao Јović na video konferenciji na kojoj je razgovarano o modelima efikasnije borbe protiv neregularnih migracija duž istočno-mediteranske rute.

Dogovoreno je udruživanje snaga u borbi protiv ilegalnih migracija, a, osim zaštite spoljnih granica EU, najavljena je podrška zemljama zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

U zajedničkoj deklaraciji, koja je usvojena danas, naglašeno je da se neće tolerisati ilegalni prelasci granice, a najavljeno je ubrzanje povratka osoba kojima ne treba međunarodna zaštita u zemlje porijekla, kao i razmjena informacija i jačanje operativne saradnje u razbijanju grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer, te predstavnici fronteksa i ICMPD-a.

Osim Јovića, BiH je na ovoj konferenciji predstavljao i direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.