latinica  ћирилица
24/07/2020 |  15:35 | Autor: SRNA

Rajilić: Oslobađanje Merkeza - nepravda prema Srbima

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da je neprihvatljiva odluka Suda BiH da pravosnažno oslobodi krivice ratnog načelnika Stanice javne bezbjednosti u Goraždu Ibru Merkeza za zločine nad srpskim civilima, te da bi Srpska trebalo da se oslobodi nadležnosti ovog suda.
Božica Rajilić Živković (foto: V. DANČIĆ) -
Božica Rajilić Živković (foto: V. DANČIĆ)

- Ovo je krajnje neprihvatljiva odluka Suda BiH kojom je učinjena nepravda prema srpskom narodu - rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva kaže da pravosuđe BiH godinama radi po principu dvostrukih aršina, jer se Srbima izriču maksimalne kazne zatvora, dok se Bošnjaci i Hrvati za ista krivična djela osuđuju na simbolične kazne, a kasnije i oslobađaju.

- Neprihvatljivo, strašno i nevjerovatno da je Merkez, koji je odgovoran za silna nedjela nad srpskim narodom u Goraždu prvostepeno bio osuđen na dvije godine zatvora, a danas oslobođen - istakla je Rajilićeva.

Rajilićeva ističe da bi vlasti Republike Srpske trebalo da urade sve što je u njihovoj moći kako bi se Srpska oslobodila nadležnosti Suda BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je pravosnažno oslobodilo Merkeza, koji je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitog zatvaranja i nečovječnog postupanja prema srpskim civilima u Goraždu 1992. godine.