latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:12 | Autor: SRNA

Veliki napredak na "Vebometriks" rang listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario je u periodu od januara do jula napredak za 513 mjesta na "Vebometriks" rang listi i trenutno se nalazi na 5.440 poziciji liste svjetskih univerziteta.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

U odnosu na podatke iz jula 2019. godine, Univerzitet je ostavrio napredak od 758 mjesta, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Značajno poboljšanje pozicije uslijedilo je nakon što je rukovodstvo Univerziteta realizovalo niz mjera kako bi se poboljašala vidljivost ove visokoškolske ustanove, posebno naučno-istraživačkog rada akademskog osoblja.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napredovao za tri mjesta kada je u pitanju lista univerziteta iz BiH.

"Vebometriks" lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta i prepoznata je na svjetskom nivou kao rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Prvih 26 mjesta u svijetu na "Vebometriks" listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti, a tradicionalno, prvi na listi je Harvard, a slijede Stanford, Univerzitet Kalifornije i Masačusetski tehnološki institut.