latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:14 ⇒ 20:13 | Autor: SRNA

Radanović: Napadi na srpske svetinje svakodnevna pojava

Napadi na objekte i obilježja koja ukazuju na srpske svetinje i sve ono što podsjeća na pravoslavlje je svakodnevna pojava u Federaciji BiH /FBiH/, a današnji napad na crkvu Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža, je samo jedan u nizu, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- I posljednji izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH, u kom se navodi da je u institucijama i organizacijama Kantona Sarajevo zaposleno svega 1,88 odsto Srba, govori da je bošnjačka politika ustvari velikobošnjačka, kojom žele da se riješe Srba iz FBiH - naglasio je Radanović.

On je istakao da su u FBiH svakodnevno dešavaju napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, te dodao da se oni ne prijavljuju.

- U posljednjih pet godina više od 20 puta je napadnut hram Preobraženja Gospodnjeg na Pofalićima, u sarajevskoj opštini Novi Grad, samo što nije svaki put prijavljen napad da ne bi imali problema - rekao je Radanović.

Prema njegovim riječima, rijetko se dešava da objekti islamskih ili katoličkih bogomolja budu napadnuti i oskrnavljeni u Republici Srpskoj.

Paroh blažujski Darko Danilović rekao je da je opljačkana crkva Svetog Save u Blažuju, opština Ilidža, i da su ukradene najvrednije stvari - sveti tasovi, pozlaćeni krstovi, te šest kandila, ali i drugi rekviziti koji se nalaze u svakom pravoslavnom hramu.

- Јutros kada smo došli da otvorimo hram i obavimo zakazani parastos, vidjeli smo da su ulazna vrata odvaljena - izjavio je Srni Danilović i dodao da su na odvaljenim vratima uočeni tragovi krvi, te alata kojima je obijena crkva.