latinica  ћирилица
27/07/2020 |  12:36 | Autor: SRNA

USAID donirao 329.000 KM za upostavljanje registra podsticaja

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor USAID-ovog projekta "Finra" /Agenda reformskih finansijskih aktivnosti/ Amil Kamenica potpisali su sporazum o dodjeli granta od 329.000 KM za uspostavljanje registra podsticaja Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva Srni je rečeno da je USAID ovim pružio finansijsku podršku za projekat "Usluga implementacije informacionog sistema za registar podsticaja u Republici Srpskoj", koji je predviđen memoranudom o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godine između Vlade i Unije udruženja poslodavaca Srpske, kao i Programom ekonomskih reformi Republike Srpske.

- Ministarstvo privrede i preduzetništva je preduzelo niz aktivnosti u prethodnom periodu na stvaranju uslova za uspostavljanje ovog registra. Izvršeno je mapiranje svih dostpunih podsticaja u Srpskoj, usvojen je pravni okvir za izradu registra podsticaja - navode iz resornog ministarstva i dodaju da je uz podršku USAID-a završeno i softversko rješenje koje će omogućiti primjenu registra u praksi.

Registar podsticaja, kažu u Ministarstvu, daće uvid u sve raspoložive i dodijeljene podsticaje privredi u Republici Srpskoj, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

- Cilj je da se putem ovog registra osigura bolja koordinacija i razmjena podataka između institucija koje dodjeljuju podsticaje, kao i javni uvid u podatke o raspoloživim podsticajima - pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Nakon ove faze planirane su obuke za sve jedinice lokalne samouprave i republičke institucije koje dodjeljuju podsticaje, a potom i konačno puštanje u funkciju samog registra.