latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:07 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Milunović: Ustanak bio jedini način da se odgovori zločincima (FOTO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas u Knežici kod Kozarske Dubice, u okviru obilježavanja 79 godina od ustanka protiv fašizma, da je ustanak bio jedini način da se odgovori zločincima iz Nezavisne Države Hrvatske - najmonstruoznije fašističke države u Evropi.
Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Polaganje vijenacaFoto: SRNA

Milunović je naglasio da su na ovom području fašistička Njemačka i hrvatske ustaše formirale tu najmonstruozniju državu.

- Odmah su počeli zločini, progoni srpskog stanovništva, pljačke, pokolji, ubistva i odvođenja u koncentracione logore i to je vrlo brzo rezultiralo ustancima, prije svega u Hercegovini, Nevesinju i ovdje na prostoru Krajine - rekao je Milunović.

On je podsjetio da je ustanak protiv fašizma podignut 27. jula na Kozari, Grmeču, Grahovu i Drvaru.

- Za vrlo kratko vrijeme ustanici su uspjeli da oslobode to područje, jer je to bio jedini način da odgovore zločincima iz Nezavisne Države Hrvatske da su spremni da brane svoju zemlju, živote, ognjišta i čast - rekao je Milunović.

On je ukazao da fašistički okupatori i ustaše nisu imali milosti ni prema djeci, ženama i starcima koji su masovno stradali na Kozari.

Polaganje vijenaca (Foto: SRNA)

- Zahaljujući borcima NOR-a i pokretu otpora na ovim prostorima mi danas ovdje postojimo i živimo, te imamo predanje i svijest o tome ko su bili neprijatelji - poručio je Milunović.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Kozarska Dubica Milorad Bukva podsjetio je da je u decenijama poslije rata Milića gaj bio mjesto centralne proslave ustanka naroda i narodnosti BiH u bivšoj Јugoslaviji.

- Na tom mjestu znalo se skupiti 10 do 20 hiljada ljudi, a svečanost je trajala dva, tri dana. Narod je bio ponosan na 27. juli i antifašističku borbu, a Milića gaj bio je simbol slobodarskog duha koji je u ovom narodu uvijek postojao i koji je zahvaljujući tome uspijevao da opstane na ovim prostorima, iako je imao vrlo burnu istoriju, naročito u Drugom svjetskom ratu - rekao je Bukva.

On je dodao da na području opštine Kozarska Dubica postoje četiri partizanska groblja, te da SUBNOR nastoji da ih održava u primjerenom stanju.

Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić rekao je da je poznato da je opština Kozarska Dubica strahovito stradala u Drugom svjetskom radu, u kojem je izgubila oko 54 odsto stanovništva.

- Dan ustanka naroda na Kozari, 27. juli značajan je datum koji moramo neprestano obilježavati da ne izgubimo sjećanje na časne učesnike NOR-a - istakao je Drljić.

Na Partizanskom groblju u Knežici danas su položeni vijenac i cvijeće za stradale pripadnika NOR-a, u okviru obilježavanja 79 godina od ustanka protiv fašizma.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik predsjednice Republike Srpske Slobodan Župljanin i delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine poslanici Dragoslav Kabić, Milan Tubin, Perica Bundalo i Darko Banjac.

Cvijeće su položili predstavnici SUBNOR-a, delegacije potkozarskih opština, pripadnici trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Republike Srpske, Udruženja veterana Republike Srpske, Saveza ratnih vonjih invalida, Udruženja civilnih žrtava rata i drugih udruženja i organizacija.

Obilježavanje Dana ustanka protiv fašizma organizovali su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, opština Kozarska Dubica i Savez udruženja boraca NOR-a Republike Srpske, poštujući zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

Ustanak naroda protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari, pod vođstvom doktora Mladena Stojanovića.

Zbog epidemije virusa korona ove godine nema tradicionalnog narodnog zbora u Milića gaju.