latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:41 | Autor: SRNA

Broj gostiju u hotelima i restoranima da bude prema kvadraturi prostora

Privredna komora Republike Srpske predložila je Institutu za javno zdravstvo Srpske da se sigurnost gostiju u hotelima i restoranima obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora.
Privredna komora Republike Srpske  (foto:komorars.ba) -
Privredna komora Republike Srpske (foto:komorars.ba)

U Komori predlažu da se na ovaj način i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i slično.

U Privrednoj komori ističu da su Institutu za javno zdravstvo Srpske uputili Inicijativu za preciznije definisanje Zaključka o izmjenama i dopunama Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj.

U Komori podsjećaju da je zaključkom propisano da se, s ciljem prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanje stanovništva do 3. avgusta 2020. godine zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

- Neprihvatljivo je da se u hotelima i restoranima koji raspolažu značajnim vanjskim i fizički odvojenim unutrašnjim prostorima ograničava broj prisutnih gostiju na 50, te da se isto smatra javnim okupljanjem - navedeno je u saopštenju Privredne komore.

U Privrednoj komori smatraju da su ovakve odredbe neprihvatljive s obzirom na to da ovakvi kapaciteti zbog svoje veličine mogu da prime neuporedivo veći broj gostiju od broja regulisanog Zaključkom, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera kakve su fizička distanca između gostiju, nošenje maski i slično.

U Komori dodaju da je upućivanje ove inicijative jedan od zaključaka sastanka predstavnika hotela i pružaoca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića u Republici Srpskoj, koji je održan prošle sedmice u Privrednoj komori Republike Srpske.