latinica  ћирилица
27/07/2020 |  13:46 | Autor: SRNA

Bradara: HDZ se ponašao principijelno kada je riječ o budžetu

Delegat u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara /HDZ/ izjavila je danas da su se poslanici HDZ-a ponašali principijelno kada je riječ o budžetu institucija BiH, te da su zbog toga predložili amandmane.
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba) -
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba)

Odgovarajući na pitanje novinara da li to znači da je budžet mogao pasti zbog principa, Bradara je odgovorila da su oni najvažniji u životu.

Ona je naglasila da će, ukoliko tekst danas podrže poslanici Predstavničkog doma, a u srijedu, 29. jula, i delegati Doma naroda, budžet biti usvojen.

- Ono što su nas kolege optuživale, ponašali smo se principijelno i u skladu sa zakonom. Ono što smo radili s amandmanima bilo je vraćanje u zakonske okvire - rekla je Bradara.

Ona je navela da je veoma važno da se stvari postave tako da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH ravnopravna u donošenju odluka.

- Moramo se puno više dogovarati i uvažavati, a ne, ako nekome nešto ne odgovara, da kažu da ih ucjenjuju. Јa ne vidim čime smo nekoga ucijenili. Bilo mi je apsurdno da kolege ne brane stav doma koji je donio odluku jednoglasno - rekla je Bradara.

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Bradara je rekla da dopis koji je Centralna izborna komisija poslala Parlamentarnoj skupštini BiH i svim domovima i kolegijumima, a odnosi se na određivanje datuma održavanja izbora u ovom gradu uoči razmatranja izmjena Izbornog zakona, nije došao do njih.

Zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, danas je usaglasila tekst na način da u dalju parlamentarnu proceduru bude upućena verzija koja je ranije usvojena u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tekst zakona o budžetu ranije su Predstavnički dom i Dom naroda usvojili sa različitim amandmanima.