latinica  ћирилица
27/07/2020 |  14:15 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Pritužba zbog obustavljanja istrage protiv Borka Zečevića

Milorad Ivošević, ovlašteni advokat generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, podnio je pritužbu na rješenje Tužilaštva BiH o nesprovođenju, odnosno obustavljanju istrage u predmetu "Tuzlanska kapija", protiv Berka Zečevića o davanju lažnog stručnog iskaza po osnovu stepena njegovih tada dostignutih saznanja kao i zbog nedokazanog prisustva dopusnog djelovanja Tužilaštva.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

- Đukić je u pismu upućenom Srni, kako bi upoznao javnost o dešavanjima, naveo da je Tužilaštvo BiH 17. jula obavijestilo Ivoševića o obustavljanju istrage protiv Zečevića protiv kojeg je njegov advokatski tim podnio krivičnu prijavu zbog lažnog svjedočenja još u maju 2016. godine.

General ističe da je krivična prijava pune četiri godine ležala u ladici kod tužioca koji nije htio da učestvuje "u prljavim radnjama", sve dokv "Tužilaštvo nije našlo pogodnu osobu u liku tužioca Vedrane Mijović koja će da izvrši dobijeni zadatak".

- Ukoliko eklatantno ispoljene najgore falsifikate opšte ljudskih spoznaja o stvarnosti i predmetnoj fizici i Tužilaštvo BiH poriče, onda tim priznaje svoju umešanost u stručno svedočenje sa namerom da kreira nepostojeću stvarnost koja bi podvedena pod pravne norme rezultovala osudom - navodi se u Đukićevom pismu.

Đukić je poslao i sumarni nalaz domaćih i stranih eksperata slučaja "Tuzlanska kapija" koji sadrže kratke izvode iz relevantnih nalaza, zaključaka i ekspertskih mišljenja stranih vještaka, kao i kombinovani nalaz domaćih stručnjaka koji su naknadno vještačili ovaj slučaj.

Naknadna vještačenja u potpunosti obaraju model Tužilaštva BiH, koje nije učestvovalo u ovom procesu.

- Da je Zečević svjesno i namjerno iskonstruisao svoj nalaz kako bi Đukić bio nepravedno osuđen, ukazuju činjenice da Zečević u potpunosti negira istražnu ekipu koja je vršila uviđaj na licu mjesta odmah i dan poslije tragedije, te da sačinjava sliku lica mjesta koje navodno odgovara realnom stanju kako je bilo 25. maja 1995. godine - navodi se u nalazu eksperata.

Navedeno je da je "jedna od najpodlijih Zečevićevih podvala" sadržana u "rekonstrukciji" koju je obavio na licu mjesta nakon što je Đukić uhapšen, te da rekonstrukcije, koje su radili strani eksperti, govore da je nalaz Zečevića u potpunosti netačan.

- Niko nije objasnio zašto Zečević koristi radnu kartu komande Druge ozrenske lake pješadijske brigade od 29. aprila 1994. godine, kao jedan od ključnih dokaza za određivanje eventualne zone lansiranja projektila. Tu kartu nije sačinio general Đukić, niti njegov Štab, jer on tada uopšte nije bio na ozrenskom ratištu. Ta karta je zarobljena poslije 25. maja 1995. To je bitno jer se na karti lako daju uočiti tragovi lažiranja i namjernog docrtavanja ciljeva u Tuzli - navodi se, između ostalog, u nalazu međunarodnih eksperata.

Naglašeno je da Zečević nikada, kao dokaz, nije donio originalnu zarobljenu artiljerijsku kartu u Sud BiH.

Tužilac Vedrana Mijović obavijestila je Ivoševića o neprovođenju istrage protiv vještaka Tužilaštva BiH Borka Zečevića jer, kako kaže, ne postoje osnovi sumnje da je on počinio krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Mijovićeva, između ostalog navodi, da je nakon detaljne analize spisa i razmatranja relevantnih činjenica utvrđeno da radnje prijavljenog ne ispunjavaju obilježje krivičnog djela za koje se tereti.

- Tužilaštvo je izvršilo uvid u pravosnažnu presudu Suda BiH od 11. aprila 2014. godine, u kome je nesporno da je Zečević bio vještak u ovom predmetu i iznio svoj nalaz i mišljenje u skladu sa pravilima struke i znanjem kojim raspolaže - navodi Mijovićeva.

Ona je dodala da Tužilaštvo nije našlo da je kod Zečevića postojao subjektivni element, odnosno umišljaj koji obuhvata svijest da je iskaz lažan, te da je Sud pravosnažnu presudu u cijelosti zasnovao na osnovu iznesenog nalaza i mišljenja, koji ne dovodi u sumnju.

Sud BiH pravosnažno je osudio generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na 20 godina zatvora zbog stradanja civila 1995. godine u Tuzli.