latinica  ћирилица
27/07/2020 |  15:53 | Autor: SRNA

Porodice poginulih traže smjenu Kulagića

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila podržava zahtjev kojim se traži smjena člana Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Amira Kulagića zbog njegovog fotografisanja sa komandantom takozvane Armije BiH u Srebrenici Naserom Orićem.
Republička organizacija porodica - Foto: RTRS
Republička organizacija porodicaFoto: RTRS

- Republička organizacija podržava stav predstavnika opštinskih organizacija Srebrenica i Bratunac iznesenih 11. maja, a posebno nakon izjava Kulagića da će podići krivičnu prijavu protiv predsjednika naše organizacije u Srebrenici Branimira Kojića, koji je pokrenuo ovu inicijativu - saopšteno je iz Republičke organizacije.

Iz ove organizacije ističu da porodice nestalih iz Republike Srpske traže istinu i informaciju o sudbini svojih najmilijih jer na to imaju pravo.

Na sjednici Predsjedništva Republičke organizacije 4. juna bilo je riječi o zauzimanju stava u slučaju "Kulagić", te zaključeno da se traži njegovo isključenje iz Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

- Predsjednik Opštinske organizacije u Srebrenici Branimir Kojić došao je u posjed fotografije Kulagića na kojoj je, između ostalih, i Orić - dodaje se u saopštenju.

Kojić je uputio zahtjev za pokretanje odgovornosti i isključenje Kulagića iz Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, pitajući da li sa porodicama srpskih žrtava može da sarađuje kada sjedi sa čovjekom koji je bio egzekutor i zna gdje su masovne grobnice i tijela žrtava.

Na sjednici Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH 25. juna navedeno je da ovo tijelo nema dovoljno elemenata za traženje smjene ili isključenja Kulagića, te je taj prijedlog odbačen.