latinica  ћирилица
27/07/2020 |  15:54 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Košarac: Omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u Srbiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će uputiti dopis Ministarstvu trgovine Srbije u kojem će zatražiti zvaničan stav u vezi sa mogućnošću nalaženja modaliteta koji će omogućiti nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju na istom nivou kao i prethodnih godina.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je danas u Sarajevu organizovao sastanak u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje u sektoru metalne industrije, s fokusom na pitanje izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju.

Sastanku je prisustvovala delegacija kompanije "ArcelorMital" iz Zenice, najvećeg proizvođača i izvoznika čelika, te predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Povod današnjeg sastanka je odluka koju je Srbija donijela 26. juna o pokretanju postupka ispitivanja za uvođenje mjera zaštite od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, u skladu sa pravilnikom Svjetske trgovinske organizacije.

Košarac je izrazio razumijevanje zbog ovakve odluke Srbije u nastojanju da zaštiti sopstvenu proizvodnju, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu čelika.

- Zatražio sam od predstavnika zeničkog "ArcelorMitala" i Spoljnotrgovinske komore BiH da se uključe u istražni postupak kako bi se prikupili podaci, te preduzeli odgovarajući koraci u dokazivanju činjenice da proizvođači iz BiH nisu prouzrokovali poremećaj na tržištu Srbije, odnosno da u proteklom periodu nije bilo rasta izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama u Srbiju iz BiH, nego da je zabilježen i pad izvoza iz BiH u Srbiju - poručio je Košarac.

On je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH.

- Od ključnog je značaja da poštujemo izuzetno dobre bilateralne odnose, kao i značajan spoljnotrgovinski rast između dvije zemlje, kako bismo došli do najboljeg mogućeg rješenja za obje zemlje, te omogućili domaćim proizvođačima u sektoru metalne industrije nastavak uspješnog poslovanja - naglasio je Košarac.

On je istakao da Srbija u konkrenom slučaju vodi transparentan postupak, te izrazio uvjerenje da će ova država uvažiti argumente da proizvođači rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH nisu povećali prodaju svojih proizvoda na tržištu Srbije.

- Uvažavajući dobre spoljnotrgovinske odnose sa Srbijom, uvjeren sam da ćemo naći način da omogućimo nesmetan nastavak izvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama iz BiH u Srbiju - zaključio je Košarac.

Osim zeničkog "ArcelorMitala", značajni proizvođači i izvoznici čelika su firme "Komerc-mali" iz Prnjavora i "FeroKeš" iz Mostara.