latinica  ћирилица
27/07/2020 |  16:08 | Autor: SRNA

Stevandić: Usvajanje budžeta obezbjeđuje demokratiju

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je, nakon usvajanja budžeta u Predstavničkom domu, da su izbori centralno i najvažnije pitanje čije se održavanje obezbjeđuje usvajanjem budžeta.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Stevandić je naglasio da je to najvažnije pitanje koje, kako je naveo, čuva civilizacijske vrijednosti i demokratski sistem.

- Mislim da o tome postoji apsolutna saglasnost bez obzira na sve druge političke kalkulacije, prepucavanja i uslovljavanja. Centralno i najvažnije pitanje jeste da imamo izbore i dobijemo legitimne strukture u svakom gradu i u svakoj opštini - rekao je Stevandić novinarima.

On je naveo da se štampanje glasačkih listića ne može vršiti pet dana uoči izbora i da je dobro što je budžet, nakon silnih kalkulacija, usvojen.

- Najvažnije je da će demokratski procesi u BiH biti nastavljeni, da će lokalni izbori biti sprovedeni i sredstva biti obezbijeđena i da nećemo imati nelegitimne predstavnike nakon isteka roka i u mandatu od četiri godine - rekao je Stevandić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas na hitnoj sjednici izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je završena procedura usvajanja budžeta u ovom domu.

Da bi Budžet stupio na snagu izvještaj komisije treba da potvrdi i Dom naroda na sjednici koja je zakazana za srijedu, 29. jula.

Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija BiH, dok je ostatak planiran za servisiranje spoljnog duga.