latinica  ћирилица
27/07/2020 |  17:37 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

"Prvo riješiti status boraca, a potom prvog skupštinskog saziva" (VIDEO)

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas da BORS neće dati saglasnost za inicijativu za rješavanje pitanja stvaralaca Srpske, sve dok ne bude riješen status boračke populacije.
Istočno Sarajevo - Savčić - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Savčić - konferencija za novinareFoto: SRNA

- Danas sam sa predstavnicima SDS-a i PDP-a želio da razjasnim da Boračka organizacija nije dala saglasnost, niti je bila upoznata o inicijativi kojom se zahtijeva promjena Zakona o pravima boraca i porodica poginulih i ratnih vojnih invalida - rekao je Savčić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka BORS-a sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i PDP-a Branislavom Borenovićem.

On je napomenuo da je ova tema posljednjih dana izazvala veliko interesovanje javnosti Republike Srpske, te da je za rješavanje ovako bitnih pitanja najvažnija potpuna saglasnost svih političkih partija u Srpskoj i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, posebno BORS-a.

- Mene raduje da se posljednjih dana dio političih partija izjasnio oko inicijatve za imjene Zakona i ona bi, prema procedurama, trebalo da ide u javnu raspravu, a zatim pred Narodnu skupštinu Republike Srpske. Uvjeren sam da će one biti podržane i od Narodne skupštine - naveo je Savčić.

On je podsjetio da su ta pitanja već delegirana institucijama Republike Srpske, te da se uglavnom odnose na rješavanje statusa nezaposlenih demobilisanih boraca.

Predsjednik BORS-a je naglasio da niko nije protiv toga da se svakome ko se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji riješi pitanje kako bi svaki čovjek živio normalan život.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost o svim ključnim pitanjima, te da je prioritet statusno pitanje demobilisanih boraca.

- Prvo prava boraca, a onda svih drugih kategorija, ne zanemarujući istorijsku ulogu prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, koji je donio neke istorijske odluke, važne za naš narod i cijelu Republiku Srpsku - istakao je Šarović.

On je rekao da to pitanje treba rješavati u saradnji sa političkim partijama, ali i sa BORS-om.

Šarović je poručio da ne treba raspirivati netrpeljivost, te da treba ići u pravcu rješavanja statusa boračke populacije.

- Danas smo se usaglasili da treba pokrenuti inicijativu koja bi išla prema drugim političkim partijama, da što prije sazovemo sjednicu Narodne skupštine koja bi bila isključivo posvećena statusu boraca - rekao je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović naveo je da PDP povlači svoj potpis sa inicijative za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno isplate valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Srpske, dok ne bude riješen status boračke populacije.

- Ne smije biti diskriminacije i podjele. Postoje veliki prioriteti koje treba rješavati sa opravdanim zahtjevima boračke populacije. Nema saglasnosti ni za jedan prijedlog kojim će se uvesti visoke apanaže sve dok imamo više od 10.000 demobilisanih boraca koji nemaju posao i 1.600 djece poginulih boraca koja nemaju posao - ukazao je Borenović.

Stranke koje su zastupljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 21. jula na Palama potpisale izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Srpske.