latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:16 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Predstavnički dom usvojio budžet, čeka se potvrda Doma naroda (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas na hitnoj sjednici izvještaj Zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je završena procedura usvajanja budžeta u ovom domu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Da bi budžet stupio na snagu izvještaj komisije treba da potvrdi i Dom naroda u srijedu.

Iz budžeta je izbrisan amandman Predstavničkog doma, 450.000 za Unsko- sanski kanton i migrantsku krizu, a podržan amandman HDZ-a u Doma naroda BiH i parlamentu vraćeno 754.000 KM. Za SNSD to je vraćanje budžeta u zakonske okvire, jer kažu ni Predsjedništvo BiH, kao predlagač, ni stranački lideri nemaju pravo da krše Zakon.

- To su kapitalni izdaci za Parlamentarnu skupštinu, ne piše za šta su namijenjeni, ali je to pitanje principa o kome govori Zakon o finansiranju institucija BiH - kaže Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije.

Јednom uskraćena sredstva postala bi trajna kategorija, ocjenjuju i iz HDZ-a BiH, takođe ukazujući na kršenje Zakona o institucijama BiH.

- Članovi 6 i 7 propisuju kako se ponaša prema Parlamentarnoj skupštini, Ustavnom sudu, Kancelariji za reviziju i tu se ne može intervenisati - kaže Lidija Bradara, član Zajedničke komisije.

SDA nije smatrao da je Zakon prekršen, a podrška izvještaju, kako tvrde akteri ove stranke, bila je težak kompromis.

- Rekao bih da smo mi danas u stvari osporili pokušaj opozicije da se građanima BiH ospori pravo na izbore - istakao je Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu.

Međutim, opozicija smatra da je SDA ponovo povila leđa pred HDZ-om, te da se opredijelila za luksuz i rastrošnost parlamenta.

- Nema para za NATO, ali ima para za službena vozila - kaže Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a.

Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM od čega je 996 miliona planirano za finansiranje institucija BiH, dok je ostatak planiran za servisiranje spoljnog duga.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozdravio je usvajanje budžeta i naglasio da će Savjet ministara pokušati da napravi fond sredstava koji će koristiti kao pomoć onima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije virusa korona.