latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:21 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dan ustanka naroda Potkozarja nikada neće biti zaboravljen (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na partizanskom groblju u Knežici kod Kozarske Dubice, obilježena je 79. godišnjica ustanka naroda BH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu. Poručeno je da žrtva naroda Kozare i Potkozarja za slobodu nikad ne smije biti zaboravljana.
Dan ustanka - Foto: RTRS
Dan ustankaFoto: RTRS

Ustanak 27. jula 1941. godine bio je početak borbe za slobodu i opstanak u okviru Narodno-oslobodilačke borbe, u kojoj je narod Kozare i Potkozarja dao nemjerljiv doprinos.

- Narod je bio ponosan na 27. juli, i na antifašističku borbu koju je poveo narod ovoga kraja, tako da je Milića gaj bio praktično simbol slobodarskog duha - kaže Milorad Bukva, predsjednik SUBNOR-a Kozarska Dubica.

Kozarska Dubica tokom Drugog svjetskog rata izgubila je preko 50 osto stanovništva, što je čini jednom od najstradalnijih opština na Balkanu. Istaknuto je da žrtva nedužno stradalih i svih onih koji su dali život za slobodu, nikada ne smije biti zaboravljena.

- Opština Kozarska Dubica mora i stalno će obilježavati ovaj dan da ne izgubimo sjećanje na časne učesnike NOR-a - poručio je Dušan Drljić, predstavnik opštine Kozarska Dubica.

Nad narodom Krajine za vrijeme NDH počinjeni su monstruozni zločini, od kojih nisu bila pošteđeno niti djeca, žene i starci. Ustanak naroda bio je početak borbe protiv fašizma, i njegovog najmonstruoznijeg oblika, ustaštva.

- To je bio jedini način da odgovore zločincima iz NDH, da su spremni da brane svoju zemlju, svoje živote, svoje najbliže, svoja ognjišta i svoju čast - istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednice Republike Srpske, kaže da su ovakva obilježavana važna, pogotovo u vremenikma kada je revionizam nikada jači.

- Ovo je posebno važno u vremenima kada imamo povampireno ustaštvo, kada ponovo imamo povampirene neofašiste širom Evrope. Zbog toga, još jednom odlučno moramo da im kažemo da se to ne smije i ne može zaboraviti - istakao je Župljanin.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona, ove godine neće biti narodnog zbora, koji se ovim povodom tradicionalno organizuje u Milića gaju kod Kozarske Dubice.