latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:22 ⇒ 28/07/2020 | 08:30 | Autor: RTRS

Prokopan tunel HE Dabar (VIDEO)

Novi uspjeh neimara u Hercegovini. Prokopana je i spojena najteža dionica dovodnog tunela za Hidroelektranu Dabar. Izgradnja, čija je vrijednost 120 miliona maraka, počela je prvog septembra 2016.godine. Projekat "Hidroelektrana Dabar" najveća je investicija u hidroenergetici u Republici Srpskoj, u posljednje tri i po decenije.
Probijanje tunela - Foto: RTRS
Probijanje tunelaFoto: RTRS

Neprekidnim smjenjivanjem tunelskih ekipa, za dvije i po godine spojen je pristupni tunel Straževica sa izlazom tunela, dužine osam kilometara. Nezavisno od ovoga, preostalih 4,2 kilometara, iz druga dva pravca, trebalo bi da spoje do ljeta naredne godine.

- Smatram da je ovo izuzetan podvig, jer nije bilo lako raditi u ovim uslovima geologije i hidrologije, ali eto, uradili smo - naglašava Nenad Klačar, operativni rukovodilac izgradnje.

Sav posao urađen je prema tehničkoj dokumentaciji.

- Ipak, nije bilo moguće sto posto predvidjeti neke uticaje u tunelu, tipa vode i geologije, ali je sve izvedeno prema tehničkim propisima, i sve prepreke koje su nas susretale, uspješno smo savladali - dodao je Klačar.

Na proboju i izgradnji tunela angažovano je oko 200 radnika. Većina su stanovnici Nevesinje, Bileća i Berkovići.

Osam kilometara tunela prokopano je za dvije i po godine. Radovi neće stati, slijede betonski radovi i postavljanje betonske obloge. Neimari ovo smatraju velikim uspjehom.

Proboj tunelske cijevi posebnu težinu ima za radnike koji prvi put rade ovdje. Neki su, vremenski, u tunelu proveli duže od jedne godine.

- Ekipa je kod nas za deset, svi smo kao jedan, radili smo organizovano, niko se nije povrijedio - priča
Nedeljko Botić, tunelski radnik.

Slično razmišlja i poslovođa Vojislav Žerajić.

- Nije lako raditi pod zemljom, treba izorganizovati ljude, paziti na sve, najbitnije je da nikome ne fali ništa, u mojoj smjeni niko se nije ogrebao - ističe Žerajić.

Dovodni tunel kapitalni je objekat u projektu HE Dabar.

- Ovaj objekat finansijski nosi preko dvadeset odsto čitave izgradnje HE Dabar. Zovemo ga kapitalni, jer sve vode Gornjih horizonata treba da prevedemo kroz ovaj tunel - rekao je Željko Zubac, v.d.direktor HE Dabar.

Ukupna vrijednost Izgradnje HE Dabar veća je od šesto miliona maraka. Za dovršetak, po principu "ključ u ruke", u maju je potpisan ugovor sa kineskom kompanijom. Zubac je potvrdio da bi uskoro trebalo da bude poznata i finansijska konstrukcija, iza koje bi trebalo da stanu kineska banka, Vlada i Elektroprivreda Republike Srpske.