latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:29 ⇒ 28/07/2020 | 07:22 | Autor: RTRS

U Srpskoj 14 novozaraženih; I dalje bez radikalnih mjera (VIDEO)

Virusom korona zaraženo je još 14 osoba u Srpskoj, a testirano ih je 390. Institutu za javno zdravstvo Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Riječ je o muškarcu starije životne dobi iz Vlasenice.

Prema mjestu prebivališta osam osoba je iz Banjaluke, po dvije osobe su iz Laktaša i Prnjavora i po jedna osoba iz Doboja i Kneževa.

U najvećem gradu Srpske neće biti uvođene radikalne mjere u borbi protiv epidemije virusa korona.

- Epidemija se nastavlja, ali i dalje možemo da se nosimo sa njom sa postojećim spektrom mjera. Naša dalja zabrinutost i ono za šta se spremamo, a o čemu će narednih dana biti najviše govora, jeste na koji način ući u septembar kada sa radom počinju škole, kada se okuplja i više studenata jer kreću i ispitni rokovi - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Epidemiološka situacija na području Grada Bijeljina i dalje je teška i složena.U sprečanju širenja virusa neophodno je donijeti nove mjere, istaknuto je nakon sastanka poslovodstva Opšte bolnice "Sveti vračevi" i direktora domova zdravlja Ugljevika, Lopara, Pelagićeva i Donjih Žabara.

- Ima mnogo problema. Ima problema sa kapacitetom Kovid bolnice. Već smo tražili od kriznog gradskog i republičkog štaba da povećamo kapacitete. Ima probleme sa potrošnjom kiseonika. Ali smo tu da rješavamo probleme. Za sada imamo obećanja i vjerujemo da će se obećanja sprovesti u djelo - naglasio je Zlatko Maksimović, direktor Opšte bolnice "Sveti Vračevi".

Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare, vjeruje da će se brzi testovi raditi i u drugim cetrima.

- Pokrenućemo inicijativu da u našim domovima zdravlja pokrenemo da radimo brze testove i to će upravo sada potpisati svi direktori zdravstvenih ustanova iz ove regije. Očekujemo da taj odgovor bude pozivitivan i da nam Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja odobre da to radimo kako bismo učinili trijažu što boljom i zaštitili naše građane - istakao je Nešković.

I na području Sarajevsko-romanijske regije zabilježeno je pogoršanje epidemiološke situacije.

U protekle dvije sedmice sve je više oboljelih od kovida-19 i na području opštine Mrkonjić Grad. Štab za vanredne situacije zaključio je da se moraju poštovati sve preventivne mjere,a ako bude povećavan broj zaraženih, pristupiće se radikalnim mjerama zabrane okupljanja, zatvaranja ugostiteljskih i drugih objekata.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 253. U Univerzitetskom kliničkom centru je 57, a u opštim bolnicama 196 pacijenata.