latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:32 ⇒ 28/07/2020 | 08:30 | Autor: RTRS

Aerodrom kod Trebinja u Mionićima ili Zupcima (VIDEO)

Dvije lokacije u okolini Trebinja potencijalna su mjesta za gradnju aerodroma, koju je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske.
Potencijalne lokacije za aerodrom u Hercegovini - Foto: RTRS
Potencijalne lokacije za aerodrom u HercegoviniFoto: RTRS

Biće to međunarodni aerodrom od strateškog značaja za Hercegovinu i Srpsku, najavili su, nakon sastanka u Trebinju, članovi operativne grupe, iz nadležnih ministarstava Srpske i Srbije. Za desetak dana biće završeno idejno rješenje.

Prvi sastanak operativnih grupa vlada Srspke i Srbije na sto je iznio dvije potencijalne lokacije za gradnju. Teren se obilazi, ispituju uslovi neophodni za standarde međunardonog aerodroma i piste na koju bi mogli sletjeti i najveći avioni. Iako zvanične potvrde nema, pominju se dvije lokacije - mjesto Mionići, zapadno od Trebinja, i lokalitet na području Zubaca.

- Operativna grupa će izaći na teren da obiđe potencijalne lokacije za gradnju i biće održan još jedan sastanak - najavila je Vesna Vožni, pomoćnica ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Foto: SRNA

To što su se radne grupe već sastale samo nekoliko dana nakon Vučićeve najave o gradnji aerodroma, dovoljno govori o riješenosti vlada Srbije i Srpske da se ovaj projekat realizuje, uvjeravaju nadležni. Izrada planskog akta biće u narednih desetak dana, kompletan plan za šest mjeseci, najkasnije godinu. Za izvođača radova biće izabrana domaća firma, sa iskustvom u niskogradnji.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić rekao je da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Ovakav objekat od starteškog je značaja ne samo za Trebinje, već i Republiku Srpsku. Gradska uprava je na raspolaganju za logistiku i podršku,a prvi čovjek grada na Trebišnjici, Mirko Ćurić poručuje da će nakon izgradnje aerodroma, osim kopnenim putem, biti moguće i sletjeti u Trebinje i uvjeriti se u ljepote i istoriju.

- Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za cijelu Republiku Srpsku - istakao je Ćurić.

Operativna grupa će nakon obilaska lokacija i sagledavanja uslova do sljedećeg sastanka izabrati mjesto budućeg aerodroma Trebinje.