latinica  ћирилица
27/07/2020 |  20:11 ⇒ 22:13 | Autor: SRNA

Linta: Veličanstveni ustanak protiv NDH

Srpski narod je prije 79 godina podigao u mjestu Srb u Lici veličanstveni ustanak protiv genocidne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, istakao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- U Srbu je 27. jula 1941. godine počeo oružani i organizovani otpor ustaškom režimu nakon mnogobrojnih i masovnih zločina koji su počinjeni nad Srbima - podsjetio je Linta.

On je u saopštenju ukazao da je u pitanju bila natčovječanska borba krajiških Srba za goli život i slobodu jer im je prijetilo potpuno fizičko uništenje, saopšteno je iz Informativne službe Sveza Srba iz regiona, čiji je linta predsjednik.

- Ustanak je istog dana 27. jula, u dogovoru sa ustanicima u Srbu, podignut na području više zapadnokrajiških opština, i to Drvaru, Glamoču, Grahovu, te na Kozari i Grmeču - naveo je on.

Linta je napomenuo da je režim nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana ukinuo Dan ustanka kao državni praznik i da je time samo potvrdio da nastavlja politiku NDH i Ante Pavelića.

On je istakao da većina Hrvata smatra da Srbi u Srbu nisu vodili antifašističku borbu.

- Mnogi u Hrvatskoj smatraju da je mjesto Srb središte antihrvatske politike i da je proslava Dana ustanka kao antifašističke borbe uvreda za hrvatski narod - dodao je Linta.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj se promoviše vrhunska laž da su Hrvati najmasovnije od svih naroda bivše Јugoslavije učestovali u antifašističkoj borbi.

- Dobro je poznato da je većina hrvatskog naroda učestovala u oružanim snagama NDH i da su Hrvati u značajnijem broju počeli da stupaju u partizane tek 1944. godine kada je već bio poznat ishod Drugog svjetskog rata - dodao je on.