latinica  ћирилица
27/07/2020 |  21:49 | Autor: SRNA

Optužnice zbog poziva na silovanje srpskih žena i djece

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je danas optužnicu protiv šestorice mladića koji su u junu istakli transparent sa pozivom na silovanje srpskih žena i djece.
Grad Zagreb - Foto: RTRS
Grad ZagrebFoto: RTRS

Optužnica tereti trojicu 20-godišnjaka, dvojicu 22-godišnjaka i jednog 21-godišnjaka, saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su optuženi da su se 11. juna oko 21.00 čas sastali sa više nepoznatih lica, nakon što je prvooptuženi napravio transparent koji "podstiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Hrvatskoj".

U optužnici se navodi su šestorica optuženih, zajedno sa drugim nepoznatim licima, "motivisani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i u namjeri da kod drugih lica izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prezir prema osobama druge nacionalnosti", uz zapaljene baklje, istakli transparent na kojem je u posljednjoj riječi bilo stilizovano slovo "U".

Oni su tom prilikom i glasno uzvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, prenosi Indeks.

Državno tužilaštvo je predložilo da, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, šestorici optuženih bude produžen istražni zatvor koji im je ranije odredio istražni sudija.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, optuženi su u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu istakli transparent sa pozivom na silovanje srpskih žena i dece, uz isticanje slova "U". Fotografiju transparenta na društvenim mrežama objavilo je Srpsko narodno vijeće.