latinica  ћирилица
27/07/2020 |  22:29 ⇒ 23:23 | Autor: B92

Tri države razmatraju povlačenje priznanja tzv. Kosova?

Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova, pišu Novosti.

Beograd će prema njima usmjeriti diplomatske aktivnosti ukoliko Albanci nastave sa lobiranjem za nova priznavanja, kao i za prijem u međunarodne organizacije, što predstavlja direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga.

Srbija je mjesecima bila pod velikim pritiskom Zapada da prekine lobiranje za povlačenja priznavanja, a Priština je, dok je držala na snazi takse od sto odsto na srpsku robu, smatrala da srpska strana prvo treba da prekine sa kampanjom "otpriznavanja", da bi oni poništili svoju odluku o tarifama. Državni vrh Srbije, međutim, odbijao je postavljanje znaka jednakosti između ove dvije stvari, podsjećju Novosti.

Ričard Grenel, američki posrednik u dijalogu, 15. juna saopštio je da su obje strane pristale da privremeno pauziraju kampanjama za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti, odnosno sa traženjem novih priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Od tada je prošlo mjesec dana, a premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da tzv. Kosovo neće prekinuti svoje inicijative za prijem u međunarodna tijela.

Dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou trebalo bi da se nastavi ove nedjelje, a prema saznanjima portala Kosovoonlajn, koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni otputovaće u Brisel, mada se on o tome nije izjašnjavao.