latinica  ћирилица
28/07/2020 |  08:22 ⇒ 08:24 | Autor: SRNA

Pristup tržištu sa 183 miliona potrošača iz Evroazije

Rusija je odobrila ratifikaciju sporazuma o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije, što Srbiji omogućava pristup tržištu većem od 183 miliona potrošača, a takođe daje veće mogućnosti za srpske proizvođače.
Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i zemalja Evroazije (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović) -
Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i zemalja Evroazije (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović)

Šef odjeljenja Departmenta za trgovinsku politiku Evroazijske ekonomske unije Anton Cecinovski rekao je da je Srbija prva zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum.

- Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i zemalja Evroazije koji je za ratifikaciju odobrila Vlada Rusije, neće samo u potpunosti uskladiti uslove trgovine Srbije sa Bjelorusijom, Kazahstanom i Rusijom nego i sa Јermenijom i Kirgistanom - izjavio je Cecinovski.

On je naglasio da činjenica da je Vlada Rusije odobrila ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije predstavlja potvrdu dobrih prijateljskih i ekonomskih odnosa između Srbije i Rusije i dodao da postoji širok spektar roba koje Rusije isporučuje Srbiji.

Prema njegovim riječima, srpsko tržište je interesantno za zemlje Evroazijske ekonomske unije, s obzirom da su već uspostavljeni dugoročni trgovinski odnosi sa Srbijom i niko ne želi da izgubi preferencijalni pristup srpskom tržištu.

- Možda to nisu neke gigantske brojke kada govorimo o trgovinskoj saradnji, ali sa stanovišta važnosti principijanog održavanja prijateljskih i obostrano korisnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, to je izuzetno potrebno - istakao je Cecinovski za "Sputnjik".

Srbija sporazumom dobija šansu da oko 95,5 odsto domaćih proizvoda izvozi na tržište Rusije i drugih zemalja - članica Unije bez plaćanja carine, a ugovor štiti više od 740 srpskih kompanija koje na rusko tržište izvoze više od 1.200 različitih artikala i kojima je sada omogućeno da izvoze i na druga tržišta EAEU.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana u januaru 2015. godine i zamijenila je i proširila postojeću Carinsku uniju.

Ukupni BDP zemalja članica veći je od 1,9 triliona dolara.