latinica  ћирилица
28/07/2020 |  09:38 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Kulić: Veliki skok na svjetskoj listi - vjetar u leđa

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je skok za 513 mjesta na "Vebometriks" rang-listi u razmaku od šest mjeseci dao vjetar u leđa ovoj obrazovnoj instituciji da u narednom periodu još više unaprijedi svoje aktivnosti kako bi se u januaru sljedeće godine pomjerili za isto, ako ne i više mjesta.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Kulić je dodao da je u odnosu na podatke iz jula prošle godine ovaj univerzitet ostvario napredak od 758 mjesta na svjetskoj listi.

- Ova do sada najbolja pozicija Univerziteta nesumnjivo predstavlja potvrdu kvaliteta, rada i zalaganja na svim nivoima u proteklom periodu, a napredak je utoliko značajniji ako se uzme u obzir da je ovo rangiranje obuhvatilo 30.000 univerziteta iz više od 200 zemalja - rekao je Kulić za Glas Srpske.

Govoreći o koracima koje je Univerzitet u proteklom periodu preduzeo da bi ostvario ovaj rezultat, on je naveo da "Vebometriks" lista za vrednovanje koristi četiri kriterijuma, a to su prisutnost, vidljivost, otvorenost i izvrsnost u naučno-istraživačkom radu.

- Pored toga što je Univerzitet u Istočnom Sarajevu povećao svoju internetsku prisutnost i vidljivost, napredak na listi je u velikoj mjeri rezultat porasta citiranosti istraživača i naučnih radova istraživača Univerziteta - pojasnio je Kulić.

Povećanje citiranosti naših istraživača na "Google Scholar"-u, dodao je on, kao i pojava Univerziteta na "Scimago" listi, koje "Vebometriks" uzima kao izvor za rangiranje, zasigurno je uticalo na porast u kategoriji naučne otvorenosti i izvrsnosti.

- Takođe, na Univerzitetu i svim organizacionim jedinicama urađene su određene promjene u cilju usklađivanja sa kriterijumima vrednovanja ove liste - naglasio je on.

Kulić smatra da pozitivni trend treba zadržati i da to nije lak zadatak. Ulaganje u kvalitet i razvoj Univerziteta i svih organizacionih jedinica, naglasio je, misija su ka povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti u internacionalnim akademskim okvirima i podizanju mjesta na svjetskim rang-listama.

- U tom smislu i novi Zakon o visokom obrazovanju pruža podršku i stimuliše naučnoistraživačku produkciju i pojavljivanje u relevantnim publikacijama koje se uzimaju u obzir u ovakvim procesima rangiranja - rekao je on.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji i izvođenju nastave, Kulić je rekao da su profesori i studenti u vanrednim okolnostima, izazvanim pandemijom virusa korona, izuzetno dobro prihvatili proces izvođenja nastave na daljinu.

- Ako bi se ovakav vid nastave nastavio upražnjavati i u akademskoj 2020/21. godini, pratićemo instrukcije Vlade Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i na najbolji način odgovoriti novim izazovima. U dogovoru sa ministrom Srđanom Rajčevićem, dva javna univerziteta u Srpskoj su formirala komisiju od po tri člana koji imaju zadatak da sagledaju tehničke mogućnosti i da predlože jedinstvenu platformu za onlajn nastavu - rekao je Kulić.

Kulić je istakao da u drugom upisnom roku na ovom univerzitetu očekuju oko tri stotine kandidata, s obzirom na trend upisa prethodnih godina.

- Za buduće brucoše na 17 organizacionih jedinica ostala su 932 mjesta na budžetu. Bitno je napomenuti da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo obezbijedili besplatno školovanje za sve studente koji budu vrijedno radili tokom školovanja - rekao je Kulić.