latinica  ћирилица
28/07/2020 |  10:41 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

"Sarajevo, koje je zatrlo sve srpsko, nema pravo da prigovara Beogradu"

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović poručio je da niko iz Sarajeva, pa ni mediji, nema pravo da se bavi namjerama Beograda da promijeni nazive nekih od svojih ulica jer bi prvo morali da se pozabave Sarajevom, u kojem je, nakon što je protjerano oko 150.000 Srba, zatrto sve što je bilo srpsko.
Đorđe Radanović - Foto: nezavisne novine
Đorđe RadanovićFoto: nezavisne novine

- Sarajevo je grad u kojem su promijenjeni nazivi čak 110 ulica, koje su nosile imena srpskih velikana, poput predsjednika ZAVNOBiH-a Vojislava Kecmanovića Đede i mnogih drugih ili su na bilo koji način podsjećali na srpsko porijeklo - rekao je Radanović za "Politiku".

Beogradski list navodi da su gotovo svi sarajevski mediji kao jednu od glavnih vijesti prenijeli da vlast Beograda "planira da promijeni nazive ulica dobijenih po toponimima zaostalim iz SFRЈ, te da se razmišlja o promjeni naziva Sarajevske i Mostarske ulice", a da su se namjerom Beograda, ocijenivši je "skandaloznom", bavili i mediji u Hrvatskoj.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da promjena ulica ne znači brisanje istorije, već poštovanje srpske istorije, te da Srbi ne mogu biti mazohisti i jedini imati imena ulica po toponimima iz Hrvatske, BiH, Slovenije...

Vesić je naveo i da ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lično zamolio da se ne mijenja naziv Sarajevske ulice.