latinica  ћирилица
28/07/2020 |  11:09 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Film o borbi medicinskih radnika protiv virusa (VIDEO/premijera, četvrtak u 21.00)

Cilj dokumenatrnog filma "Nema heroja bez maske", čija je premijera u četvrtak od 21 čas na RTRS jeste želja da se prikažu zdravstveni radnici sa druge strane u borbi protiv virusa korona.
Promocija Dokumentarnog filma - Foto: RTRS
Promocija Dokumentarnog filmaFoto: RTRS

 - Željeli smo da se prikaže da su i ljekari ljudi od krvi i mesa, sa svim svojim problemima. Pokušali smo kroz ovaj film da pokažemo osjećanja ljekara prema pacijentima, borbu za njihove živote, rekao je generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić na promociji filma.

On je rekao da je cilj bio da zaštitimo sebe, da bi zaštitili i naše pacijente.

- Imali smo velike strahove kada idemo kući da li ćemo da zarazimo nekoga svoga. Bila je velika borba i ta borba još traje - istakao je Đajić.

Đajić je naveo da i danas imamo dosta novih slučajeva.

- Naša poruka je jedna jedina. Imajte da tako kažem oštar odnos, kada vidite da vam neko prilazi bez maske. Samo tako možete da utičete na one koji se ponašaju neodgovorno - istakao je Vlado Đajić.

Autorka filma i urednica RTRS Biljana Marić zahvalila se medicinskom osoblju koje je imalo snage da ispriča sve svoje strahove, priče...

- Zahvaljujem se i pacijentima koji su isto pričali svoje priče, iako su znali da ne postoji lijek za virus korona - rekla je ona.

Načelnica Infektivne klinike UKC-a Republike Srpske Antonija Verhaz je istakla da medicinski radnici iz dana u dan stiču nova saznanja o virusu korona.

- Kada je sve počelo, mi u stvari nismo znali kako će to sve da izgleda.  Imali smo neka znanja, ali učili smo iz dana u dan. Kako se sistem kretao naprijed, tako smo i mi proširivali znanja. Međutim, ovo je bilo nešto sasvim drugo - izjavila je Verhaz.

Naglasila je da su se morali suočiti i sa nekim zlonamjernim medijskim natpisima, pored virusa s kojim se bore svaki dan.

- Kada stavite masku, odjelo, uvijek se pitate da li ste vi sledeći koji će biti zaražen, i to su teške psihičke slike, sa kojima se nose svi medicinski radnici - rekla je Verhaz.

Ekipu filma čine autorka: Biljana Marić, producent: Aleksandar Đorđević, snimatelj: Ljubomir Tešinić, tonski snimatelj: Duško Јovanović, rasvjeta: Mario Paljević, Marko Stančević, montažer: Vedran Marić, reditelj: Branko Lazić.

Povezane vijesti:

Dokumentarni film "Nema heroja bez maske" (FOTO/VIDEO/RTRS, četvrtak, 21.00)