latinica  ћирилица
28/07/2020 |  11:31 | Autor: SRNA

Dačić: Zahtjev da Srbin prisustvuje proslavi "Oluje" neviđena provokacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je kao neviđenu političku provokaciju poziv Hrvatske da na "proslavi `Oluje`", kojom hrvatska slavi etničko čišćenje Srba, bude prisutan Srbin iz Hrvatske.

- Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice "Oluje" pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske. To je neviđena provokacija za Srbe kojih je prije rata u Hrvatskoj bilo 560.000, a sada ih je ostalo 180.000 - rekao je Dačić.

On je naglasio da su Hrvati izvršili etničko čišćenje sopstvene države i ono što je bio cilj svih pokreta, a na kraju i ustaškog pokreta.

Dačić je naglasio da se Crna Gora osjetila prozvanom povodom njegovog negodovanja zbog toga što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi "Oluje".

- Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zaboljelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zaboljelo kad je Crna Gora to učinila - rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obilježavanje 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obilježe i srpska stradanja.