latinica  ћирилица
28/07/2020 |  12:12 | Autor: SRNA

Lazić: Srpska je naša svetinja

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić poručio je da je Republika Srpska za ove porodice svetinja i trajna, te da njeno postojanje ničim ne može biti dovedeno u pitanje jer je međunarodno priznata Dejtonskim sporazumom.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

Lazić je rekao da je Srpska za porodice poginulih svetinja jer su za njeno stvaranje živote dali najbolji sinovi srpskog naroda.

Reagujući na jučerašnju izjavu potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića u Žepi da je "Srpska nastala na genocidu" i da nije normalno i moralno da takva teritorijalna zajednica funkcioniše - Lazić je rekao da Salkić na taj način podriva Dejtonski sporazuma.

- Time narušava mir u BiH jer je međunarodnim sporazumom definisano da se BiH sastoji od dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Lazić.

Lazić podsjeća Salkića da je muslimanski ratni lider Alija Izetbegović potpisivanjem Dejtonskog sporazuma priznao Republiku Srpsku i da se ta konstanta ne može nikako izbrisati.

- Bošnjački zvaničnici ovakvim izjavama samo potpiruju mržnju među narodima i dovode u pitanje mir u BiH. Više ne prolazi njihova teza u međunarodnoj zajednici da su jedino Srbi krivi za rat i ratne zločine u BiH, kao ni namjera da se Republika Srpska i čitav srpski narod proglase genocidnim - istakao je Lazić.

Lazić je upitao Salkića da li je bilo genocida nad Srbima u FBiH, konkretno u Sarajevu, 13 zapadno-krajiških opština, Srebrenici, Ozrenu, Mrkonjić Gradu, Posavini i mnogim drugim mjestima.

- Neprocesuiranje ovih zločina pred pravosuđem BiH i prikrivanje njihovih naredbodavaca i izvršilaca ne znači da nije bilo genocida nad Srbima u FBiH, zbog čega bi Srbi sa pravom mogli dovesti u pitanje postojanje BiH kao državne zajednice - zaključio Lazić.