latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:01 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Žunić: Očekujem jedinstvo vlasti i opozicije

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu Srpske Igor Žunić rekao je danas, povodom zakazivanja posebne sjednice NSRS, da očekuje jedinstvo i vlasti i opozicije prilikom glasanja.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

- Na djelu je tipičan prenos nadležnosti u resorima bezbjednosti i obrazovanja i ovo je jedini način na koji srpski član Predsjedništva Milorad Dodik može da djeluje, jer je preglasan i u takvoj situaciji Narodna skupština ima konačnu riječ - rekao je Žunić.

On je podsjetio da je tačka dnevnog reda o saradnji dva ministarstva bila tema dnevnog reda i u prošlom sazivu Predsjedništa, te dodao da ni tadašnji srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić tada nije dao da bude preglasan.

- Kada je riječ o PISA testiranju, nije sporno da se istraživanja rade ali moraju se znati nadležnosti entiteta. Rezultati istraživanja treba da budu razdvojeni na entitete kako bi i Republika Srpska i FBiH znale i imale tačne podatke o kvalitetu srednjeg obrazovanja i neophodnim reformama - pojasnio je Žunić.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić je izjavio da će ova stranka pažljivo sve razmotriti.

- Kada razmotrimo, odlučićemo kako ćemo glasati - izjavio je on.

On je istakao da postoje veći problemi kojima se treba baviti.

- Ako treba zaštititi vitalni nacionalni interes onda svi poslanici treba da budu na raspolaganju i iz vlasti i iz opozicije - dodao je Vidić.

Posebna sjednica Narodne skupštine je zakazana po zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je tri odluke usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva, održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Srpske, te pozvao poslanike da u roku od deset dana održe sjednicu parlamenta i dvotrećinskog većinom podrže njegov proglas.

Zaštita vitalnog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbjednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbjednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Zahtjev je upućen i zbog izjave o Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocjenjivanje učenika u narednoj godini, kao i Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti.