latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:14 | Autor: SRNA

U Štrpcu 22 Srba zaraženo

Zdravstvena i epidemiološka situacija u Štrpcu je alarmantna jer je samo među srpskim stanovništvom zaraženo 22, a na bolničkom liječenju u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici i bolnicama u centralnoj Srbiji su 32 lica koja imaju tešku upalu pluća i sve simptome zaraženosti virusom korona, rekao je Srni direktor Doma zdravlja iz Štrpca Saša Krstičić.
Virus korona -
Virus korona

- U teškoj smo situaciji. Epidemija se širi i plašim se da nam pik tek sledi - istakao je Krstičić.

On je naglasio da se sa područja ove opštine na krajnjem jugu Kosova, u kojoj živi oko 10.000 Srba, sedmično šalje po 15 uzoraka na testiranje.

- Prošle nedjelje nismo imali testove, nismo slali uzorke, od juče smo nastavili sa uzimanjem uzoraka i plašim se da će broj novozaraženih naprasno porasti - rekao je Krstičić.

On je napomenuo da su u drugom talasu epidemije od početka juna preminula četiri lica, od kojih je juče preminuli muškarac imao 32 godine.

Krstičić je apelovao da se sugrađani pridržavaju mjera koje nalažu medicinski radnici, a nadležne u opštinskim službama moli da pooštre kontrolu Albanaca koji su, izbjegavajući gradske gužve, privremena utočišta našli u Štrpcu u vikend naseljima na Brezovici i Prevalcu.

U posljednja 24 časa u bolnici u Đakovici umrla su četiri pacijenta, od kojih su dva bila pozitivna na kovid-19, a za dvoje se čekaju rezultati testiranja.

Preminuli su jedan muškarac /61/ iz Mališeva, a ostala trojica iz Đakovice, starosti 80, 76 i 83 godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja samoproglašenog Kosova.

U bolnici u Đakovici je smješten 61 pacijent, od kojih je kod 16 potvrđen virus korona - četiri pacijenta su u kritičnom stanju, a 32 su priključena na aparate za kiseonik.

Iz Ministarstva su istakli da su u bolnici u Đakovici zaražena tri ljekara, sedam medicinskih sestara i jedan tehničar.