latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:14 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Banjaluka: Novi parking za bicikle u centru grada

Novi parking za bicikle sa nadstrešnicom biće instaliran u centru Banjaluke na lokaciji kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, u okviru planova za unapređenje biciklističke infrastrukture.
Novi parking za bicikle (foto: banjaluka.rs.ba) -
Novi parking za bicikle (foto: banjaluka.rs.ba)

Novo mjesto za ostavljanje bicikala sa 15 pozicija locirano je na "Kraševom" parkingu kod Muzeja savremene umjetnosti, saopšteno je iz Gradske uprave.

U banjalučkom Odjeljenju za saobraćaj i puteve ističu da je ovo samo mali dio napora koji se posljednjih godina ulažu u unapređenje biciiklističke infrastrukture, prije svega sa ciljem da se smanji upotreba automobila i što više ljudi stimuliše da koriste bicikle.

- Unazad nekoliko godina, postojeća biciklistička infrastruktura konstantno se nadograđuje izgradnjom biciklističkih staza tamo gdje je to moguće ili novih mjesta za parkiranje bicikala - navode u resornom odjeljenju.

Iz Odjeljenja dodaju da je jedan od načina za promociju biciklističkog saobraćaja i samo obilježavanje staza za kretanje bicikala, te ukazuju da je nedavno ovakav projekat izveden u podnožju naselja Starčevica, gdje su, prilikom rekonstrukcije saobraćajnice, obilježene biciklističke staze.

Iz Gradske uprave naglašavaju da je biciklistička infrastruktura znatno unaprijeđena u posljednje četiri godine, navodeći primjer spajenja biciklističke staze uz gotovo cijelu istočnu transferzalu, od naselja Obilićevo pa do novog kružnog toka kod "Lesnine".

U saopštenju se podsjeća da je, u okviru ovih napora, prije dvije godine aktiviran i sistem za iznajmljivanje bicikala "BL bajk" na pet lokacija na području Banjaluke.