latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:54 | Autor: SRNA

Šeranić: Nepovoljna epidemiološka situacija u posljednje dvije sedmice

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je kao nepovoljnu epidemiološku situaciju u Srpskoj u posljednje dvije sedmice, shodno porastu broju zaraženih lica virusom korona.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je istakao da, dok ne bude lijeka, vakcine, treba poštovati obaveze koje se odnose na mjere zaštite.

- To je ono što nam daje mogućnost da preveniramo virus. Međutim, ono što treba da se zna je da, kada god relaksiramo mjere u zajednici, moraćemo ih pooštriti prema pojedincu - naglasio je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o održavanju muzičkih festivala u Srpskoj, Šeranić je rekao da su se njihovi organizatori obraćali Republičkom štabu.

- S obzirom na to da se nisu mijenjale preporuke po pitanju okupljanja u vezi sa brojem lica, to je i dalje na snazi. Dok ne bude promijenjena ta mjera, festivali će biti odgođani ili otkazani - rekao je Šeranić.

Govoreći o relaksaciji mjera kada je riječ o ugostiteljstvu, Šeranić je rekao da će biti moguće razgovarati o tome ukoliko se smanji broj zaraženih ili se smanji pritisak na bolnice u Srpskoj.

Šeranić je rekao da zdravstveni radnici dobijaju kontinuirano pojačanje, dodavši da se Srpska mora pripremati za ono što slijedi već od oktobra, a to je niz upala pluća različitih uzročnika, te da tada treba zbrinjavati ljude, a da se epidemiološki radi kada je riječ o virusu korona.

Prema njegovim riječima, Srpska je uvijek raspolagala dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, dodajući da donacije kontinuirano dolaze od marta i raspoređene su prema zdravstvenim ustanovama u Republici.

Govoreći o planu odgovora na pandemijsku influencu, Šeranić je rekao da BiH nema taj plan, dok Srpska ima.

On je rekao da Ministarstvo zdravlja od 2010. godine ima i plan komunikacije u kriznim situacijama u oblasti javnog zdravstva, koji je aktiviran, ažuriran i korišten sve ovo vrijeme.

Šeranić je rekao i da Srpsku očekuje nekoliko planova u vezi sa drugim zaraznim bolestima.