latinica  ћирилица
28/07/2020 |  14:56 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Banjaluka: Kovid ambulanta od septembra na lokaciji u Docu

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da će kovid ambulanta biti organizovana na lokaciji Centra za mentalno zdravlje u Docu i da bi trebala biti u funkciji od septembra, a grad ćr za njeno opremanje izdvojiti 150.000 KM.
Igor Radojičić - kovid ambulanta - Foto: SRNA
Igor Radojičić - kovid ambulantaFoto: SRNA

Radojičić je, nakon sastanka sa direktorom banjalučkog Doma zdravlja Nevenom Todorović, rekao da bi u septembru mogao biti povećan broj kontakata i zaraženih, budući da u tom periodu počinje i škola.

- Moramo se pripremiti. Na toj lokaciji /Dolac/ liječiće se građani koji su pozitivni na virus korona - naveo je Radojičić.

On je istakao da u tom periodu počinje i škola, te da je moguće i da se i u školama pojave slučajevi zaraze, te da je i za njih neophodno da se obezbijede određeni uslovi.

- Potrebno je i organizovati drugačiji prijem pacijenata na Poliklinici jer će ovo da potraje. Moramo se navikavati na to da imamo dugotrajno prisustvo virusa oko sebe i da moramo prilagođavati svoj život i svako djelovanje tome - naveo je Radojičić, koji je danas razgovarao sa rukovodstvom Doma zdravlja o dodatnim mjerama koje će grad preduzeti u borbi protiv epidemije virusa korona, te posjetio upravu Doma zdravlja i Centar za mentalno zdravlje u Docu gdje će se od septembra biti organizovana kovid ambulanta.

On je naglasio da se za sada ne razmišlja ni o kakvim drugim radikalnim mjerama, čak i sa ovim brojem oboljelih koji dnevno iznosi od četiri do 40.

- Trenutna situacija je na povišenom nivou i Banjaluka je već mjesec i po u tom povišenom nivou, sa kojim možemo da se nosimo sa postojećim mjerama. Nismo razmišljali ni o kakvim drugim radikalnim mjerama, čak i sa ovim brojem oboljelih koji se dnevno kreće od četiri do 40 i vrlo varira - rekao je Radojičić.

Radojičić je čestitao svim zdravstvenim radnicima u banjalučkom Domu zdravlja za ogroman posao urađen u proteklih šest mjeseci, koliko traje borba protiv epidemije, ističući da je Dom zdravlja i dalje prva linija odbrane zdravstvenog stanja stanovništva.

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da se dolaskom jeseni očekuje veći broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, te da u skladu sa tim treba prilagoditi i rad Doma zdravlja.

Ona je naglasila da je današnja posjeta gradonačelnika izuzetno značajna i da je razmatrano kako organizovati rad sa početkom školske godine.

- Sada u Domu zdravlja radimo u tri ambulante za akutne respiratorne infekcije - u objektu Poliklinika, Dječijem dispanzeru, odnosno specijalističkim pedijatrijskim ambulantama, i u Službi hitne medicinske pomoći - navela je Todorovićeva i istakla da su zbog sve većeg broja pacijenata koji se pregledaju u ovim ambulantama primorani da uvedu i četvrti tim.

Ona je naglasila da će kovid-ambulanta biti otvorena u objektu Centra za mentalno zdravlje u Docu, te da će uz opremanje najsavremenijom opremom koje će obezbijediti grad, usluge dobijati svi pacijenti pozitivni na virus korona, a kojima je potrebna bilo kakva zdravstvena usluga iz domena primarne zdravstvene zaštite.

- Banjaluka proteklih dana prednjači u broju lica pozitivnih na virus korona, imamo prosječno 15 do 20 osoba. Svaka pomoć nam je dobrodošla - dodala je Todorovićeva.