latinica  ћирилица
28/07/2020 |  18:50 ⇒ 29/07/2020 | 19:25 | Autor: vecernjenovosti

Novosti: EU sprema ultimatum Srbiji - priznajte samoproglašeno Kosovo

Predstavnici administracije u Briselu u četvrtak će praktično uručiti ultimatum Srbiji, objavile su Večernje novosti, pozivajući se na dobro obavještene diplomatske izvore.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Prema informacijama Večernjih novosti, delegaciji Beograda koja putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima privremenih pištinskih institucija u sjedištu Evropske unije biće uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumijeva de fakto priznanje samoproglašenog Kosova od strane Srbije i kojim se od srpske strane neopozivo zahtijeva da suštinski prizna jednostano proglašenu nezavisnost lažne države.

Sagovornici ovog lista iz diplomatskih krugova tvrde da Brisel preko specijalnog izaslanika Lajčaka planira da šefu srpskog tima Marku Đuriću preda povjerljivi nacrt, sa zahtjevom da ga proslijedi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Ovaj nacrt je EU sačinila bez pregovora sa bilo kojom od strana i zloupotrebljavajući njihovo prisustvo u tehničkom dijalogu . U tekstu se uz zahtijeva da Srbija prihvati i članstvo /samoproglašenog/ Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama - prenio je izvor Novosti.