latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:00 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija na zajedničkom zadatku - zaštita srpskog jezika i pisma (VIDEO)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, razgovarala je sa ministrom kulture i informisanja Srbije, Vladanom Vukosavljevićem, o definisanju zakonskih rješenja za zaštitu srpskog jezika i pisma. Zakoni o ćirilici, uvjeravaju, neće narušiti konstitutivnost naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Sastanak - Foto: RTRS
SastanakFoto: RTRS

Na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Srpske, Ministarstva prosvjete Srbije i Srpske akademije nauka i umjetnosti dogovoreno je usaglašavanje zajedničke jezičke politike srpskog jezika i ćirilice kako bi zakonska rješenja u ovoj oblasti bila identična ili veoma slična.

Trivićeva je navela da je na sastanku usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srpskog koji živi sa obje strane rijeke Drine.

- To smo prethodno definisali zajedničkom poveljom /potpisanom u martu prošle godine u Sremski Karlovcima/ o srpskom kulturnom prostoru - rekla je Trivićeva.

Zaključeno je da zakonska regulaltiva mora da poštuje ustavnost Srbije, Srpske i Bosne i Hercegovine.

- Ćirilica i kulturna politika koja se tiče zaštite i unapređenja jezika i pisma i njihovo korišćenje i upotreba jeste pitanje od visokog intersa u Srpskoj i Srbiji, pa smo s tim u vezi danas vodili razgovore o dinamici, rokovima i osnovali koordinaciono tijelo koje će se baviti time. Očekujem rezultate već polovinom septembra - naveo je Vladan Vukosavqević, ministar kulture i informisanja Srbije.

Sreto Tanasković, predsjendik Odbora za standardizaciju srpskog jezika ističe da srpski jezik, kao što je na nivou narodnog jezika jedistven, tako i na nivou standardnog jezika i, kako kaže, potrebno je zakone donositi da bi on funkcionisao na isti način, imajući u vidu i okolnosti na jednoj i drugoj strani, koje se moraju i mogu uvažavati.

Zakonska rješenja o zaštiti ćirilice u skladu su i sa evropskim zakonodavstvom koje podržava status i pismo svakog naroda, pa tako i srpskog.