latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Učenici iz Bosanskog Petrovca prvi put posjetili Garavice (VIDEO)

U Smoljani kod Bosanskog Petrovca organizovan je treći Svetosavski omladinski kamp "Mitropolit Nikolaj Mrđa".
Uečnici iz Bosanskog Petrovca posjetili Garavice - Foto: RTRS
Uečnici iz Bosanskog Petrovca posjetili GaraviceFoto: RTRS

Ovu ljetnu školu pravoslavne vjeronauke, istorije, kulture i tradicije srpskog naroda u Krajini, pohađa 17 najboljih učenika petrovačkih osnovnih i srednjih škola. Za polaznike je danas organizovana fakultativna posjeta jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu - Garavicama kod Bihaća.

U Garavicama su ustaše ljeta 1941. godine pobile preko 12.000 Srba i Јevreja, što Garavice svrstava među najveća stratišta Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Nakon što su se poklonili sjenima nedužno stradalih, za polaznike kampa organizovan je prigodan istorijski čas.

- Ovaj dan je jako značajan za mene jer sam prvi put ovdje na Garavicama. Naučili smo mnogo toga, prije svega, o istoriji našeg pravoslavnog stanovništva - kaže Amđela Mirković, učenica devetog razreda.

Ovo je prvi put da se za učenike organizuje fakultativna posjeta ovom mjestu.

- Stvarno je poražavajuća činjenica, i mi nismo bili ni svjesni da je to tako u stvari, da je ovo prva posjeta đaka koji dolaze organizovano na ovo mjesto da se poklone žrtvama - kaže Bojan Mitrić, paroh u Bosanskom Petrovcu.

U okviru petodnevnog programa, polaznici kampa "Mitropolit Nikolaj Mrđa" imaće priliku da se kroz druženje upoznaju s gradivom iz vjeronauke, istorije, kulture i jezika koje nije dio nastavnog procesa. Јedan od glavnih ciljeva je očuvanje vjerskog, nacionalnog i jezičkog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

- Cilj je da pokažemo i provodimo volju i za opstajanje i ostajanje na ovim prostorima i za gradnju života ovdje - kaže Predrag Vujić, profesor vjeronauke u SMŠ Bosanski Petrovac, koji je i organizator kampa.

Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac kaže da je ideja da ovaj kamp preraste u omladinski kamp u koji bi dolazili mladi iz čitave BiH.

Organizator kampa "Mitropolit Nikola Mrđa" je srpska pravoslavna Crkvena opština Smoljana, uz blagoslov episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Organizaciju je podržala i opština Bosanski Petrovac.