latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:27 ⇒ 29/07/2020 | 08:49 | Autor: RTRS

Pomozimo dječaku Stefanu Novakoviću da ode na operaciju u Tursku (VIDEO)

Dvogodišnji Stefan Novaković iz Istočnog Sarajeva boluje od rijetkog neurološkog poremećaja - opsoklonus mioklonus, uzrokovanog tumorom na kičmenoj moždini.
Pomoć dječaku Stefanu - Foto: RTRS
Pomoć dječaku StefanuFoto: RTRS

Hitna operacija, već iduće sedmice, Stefanu je zakazana u istanbulskoj klinici "Koč" , ali minimalnih 19.000 evra njegovim roditeljima, nažalost, je nedostižno. Dokažimo ponovo da snaga naše humanosti može da pobijedi i Stefanove nevolje.

Stefan je s bolom prohodao... Ima tek dvije godine i tri mjeseca, a s teškom bolešću suočen je još od osmog mjeseca života. S istinom da je Stefan i životno ugrožen, roditelji su se tek nedavno suočili, nakon što su konačno ispravno očitani nalazi magnetne rezonace rađeni na privatnim klinikama u Beogradu. Turski ljekari pristali su da Stefana podvrgnu teškoj i rizičnoj operaciji, ali nemaju novac.

- Doktor koji je pregledao Stefanovu dokumentaciju smatra da se vjerovatno radi o malignom tumoru i da će mu biti potrebna radio terapija. Јako nam je teško gledati dijete koje sželi i bori se da trči i hoda, ali to ne može zbog tumora - kaže Stefanova majka Slađana.

Novakovići ne sumnjaju da će sredstva dobiti i iz Fonda za liječenje djece u inostranstvu, ali vremena je malo. Medicinsku dokumentaciju Fondu su dostavili danas, a već u ponedjeljak trebalo bi da otputuju u Istanbul. Humanisti, opštinske organizacije Crvenog krsta Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva već su u akciji.

Ranko Skakavac, sekretar OOCK Istočna Ilidža, kaže da su dosadašnje akcije pokazale da je potrebno prikupiti više novca od samog iznosa potrebnog za operaciju, zbog troškova odlaska na liječenje, poput avionskih karti za dijete i roditelje.

Majka Slađana ne usuđuje se ni da pomisli da Stefanov odlazak u Tursku može da bude prolongiran i moli za pomoć.

- Stefanu je svaki dan bitan. Stefanu je tumor godinu i po narastao dva centimetra i da ne bi metastazirao mora da ode na opraciju što prije - kaže ona.

Po predračunu, 19.000 evra troškovi su samo operacije. U iznos nisu uračunati ni boravak u bolnici, terapije... Sredstva su potrebna i za avionske karte, boravak roditelja u Turskoj.

Humanitarni broj 1412 biće aktivan tek od 1. avgusta. Nada u našu humanost Novakoviće spasava od očaja. Tu smo da opet, snagom humansoti pobijedimo i Stefanovu bolest.