latinica  ћирилица
28/07/2020 |  20:13 | Autor: SRNA

Glavni infektolog: U Hrvatskoj dva puta više zaraženih nego u Sloveniji

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, rekla je danas glavni infektolog u stručnom timu slovenačke Vlade Bojana Beović.

Ona je, s obzirom na veliki broj slovenačkih turista na hrvatskoj obali, pozvala na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su uvezeni iz Hrvatske.

- Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest . rekla je na konferenciji za novinare Beovićeva, dodajući da je riječ o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Ona je ukazala da je najveća opasnost zaraze u domovima za starije, prenosi Hina.

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u obje države i budućim mjerama ograničavanja kovida 19 razgovarali ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te dogovorili koordinisano djelovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela.

Logar je potvrdio da za sada nije predviđeno pooštravanje režima na granici zbog epidemije, ali da sve zavisi od razvoja epidemiološke situacije, dok je Grlić Radman naveo da je epidemiološka bezbjednost na hrvatskoj obali, gdje ljetuju i Slovenci, veća nego kad se statistički gleda Hrvatska kao cjelina.