latinica  ћирилица
28/07/2020 |  21:00 | Autor: SRNA

Buenos Ajres obaviješten o progonu SPC u Crnoj Gori

Episkopi pravoslavnih crkava u Argentini obavijestili su pismom argentinskog kancelara Felipea Solu o progonu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji sporovodi crnogorska Vlada, te zatražili da pokaže solidarnost sa pravoslavnom braćom, hrišćanima u Crnoj Gori.
Pravoslavni krst - Foto: RTRS
Pravoslavni krstFoto: RTRS

- Smjerno tražimo od vaše ekscelencije, kao šefa za spoljne odnose i vjeru, da pokaže solidarnost sa našom pravoslavnom braćom, hrišćanima u Crnoj Gori, protiv bilo kakvog kršenja njihovih ljudskih i vjerskih prava i da, na prikladan način, pozove Vladu Crne Gore na dijalog da se ova situacija riješi u miru za opšte dobro - ističe se u pismu episkopa srpske, antiohijske i vaseljenske partijaršije, te ruske zagranične crkve.

Izražavajući brigu za braću i sestre u Crnoj Gori, zemlji iz koje su mnogi doseljenici došli da se nastane u Argentini, episkopi su istakli da je vjernicima u Crnoj Gori povrijeđena njihova sloboda vjeroispovijesti nakon što je Skupština te zemlje u decembru 2019. godine usvojila kontroverzni zakon koji se cinično naziva "Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica".

Oni su naveli da ovaj zakon na jednostran način državi daje neustavno pravo da vjerske objekte sagrađene prije 1918. godine /svetišta predaka, manastire i hramove vjeroispovijedanja/, smatra svojim vlasništvo, saopšteno je na sajtu SPC.

U pismu se navodi da u Crnoj Gori 75 odsto stanovništva pripada SPC, čija je Mitropolija crnogorsko-primorska više od 800 godina prisutna u Crnoj Gori i stara se o duhovnom razvoju među Crnogorcima.

- Njeno vjekovno djelo ogleda se u izgradnji stotina manastira i hramova, koji su bili, i ostaju do danas, duhovni i kulturni centar za većinu Crnogoraca. Bojimo se da se u tom zakonu primjećuje njegova krajnja svrha, koja nije sloboda vjeroispovijesti, kako mu ime kaže, već nezakonito prisvajanje imovine pravoslavne crkve - dodaju episkopi.

Prema Venecijanskoj komisiji, kao i po mišljenju uglednih stručnjaka za ova pitanja, ovaj zakon, podsjeća se u pismu, sadrži mnogo diskriminatornih odredaba protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i protivi se Povelji UN i svim evropskim konvencijama posvećenim ljudskim pravima i slobodama.

Pravoslavna crkva, ističu četiri episkopa, ne zahtijeva nikakve privilegije, već samo poštovanje prava na slobodu vjere i imovine.

Oni navode da u Argentini postoji posebno interesovanje za ovu temu među potomcima stanovništva koje je emigriralo iz Crne Gore u Argentinu početkom i sredinom 20. vijeka, koji su, okupljeni u autonomnom gradu Buenos Ajresu i u gradovima provincije Buenos Ajres, poput General Madarijage i Tandila, Venado Tuertu u provinciji Santa Fe i, isto tako, u provinciji Ćako.

- Imigranti su bježali od ratova i progona, ali sada njihovi potomci vide da se u zemlji njihovih predaka pokreće novi progon, ovaj put prikriveno, s obzirom na to da postaje očigledno da trenutna Vlada Crne Gore nastavlja sa antireligijskom politikom koja se primjenjivala u ranijim vremenima - ocjenjuju episkopi.

Oni podsjećaju da je SPC u Crnoj Gori organizovala nekoliko mirnih, molitvenih okupljanja sa svetim ikonama, istovremeno u nekoliko gradova, koja su dostigla oko 200.000 vjernika, što je činilo između 30 i 70 odsto stanovništva u zavisnosti od grada, nisu zabilježeni nikakvi incidenti od učesnika.

- Molimo se Gospodu za Crnu Goru, tako da tamo prevladaju pomirenje i harmonija, a isto tako za argentinski narod i za cijeli svijet, tako da nas On, našim molitvama, konačno oslobodi pandemije koja nanosi toliko duhovne i materijalne štete stanovništvu - navodi se u pismu.

Pismo su potpisali mitropolit Јosif iz Konstantinopoljske patrijaršije, mitropolit Јakov iz Antiohijske patrijaršije, episkop Јovan iz Ruske zagranične crkve i episkop Kirilo iz Srpske patrijaršije, dok episkop Leonid iz Moskovske patrijaršije još nije stigao u Argentinu.