latinica  ћирилица
29/07/2020 |  08:04 | Autor: SRNA

Sjećanje na stradanje livanjskih Srba od sutra do 2. avgusta

U BiH i Srbiji će od sutra do 2. avgusta biti obilježeno 79 godina od stradanja 1.600 srpskih civila u Livnu - muškaraca, žena i djece, koje su svirepo poubijale ustaše, bacajući ih u hercegovačke jame u Drugom svjetskom ratu.
Stradanje Srba - Foto: RTRS
Stradanje SrbaFoto: RTRS

U zajedničkom saopštenju Parohije Lijevanjske i Udruženja Ognjena Marija Livanjska napominje se da ove godine, zbog epidemije virusa korona, neće biti služeni uobičajeni parastosi u Beogradu i Banjaluci, dok će tradicionalna bogosluženja biti sutra u Livnu i na Avali, u petak, 31. jula, u Gubinu i Čaprazlijama, u subotu, 1. avgusta, u Čelebiću i u nedjelju, 2. avgusta, u Novom Sadu.

Ova odluka je, kako je navedeno u tekstu, donesena imajući u vidu epidemiju virusa korona i mjere za sprečavanje širenja virusa, koje su propisali nadležni organi i u konsultacijama sa crkvenim vlastima.

"Pozivamo vas da ove godine sjećanje na naše mučenike obilježite na način primjeren vašem osjećanju i okolnostima u sredini u kojoj živite", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da su Srbi nastradali u danima oko Ognjene Marije 1941. godine.

- Gdje god da smo danas na planeti, mi njihovi potomci, pomolićemo se za njihove duše zajedno ili sami, u hramu ili pokraj spomenika na nekom od njihovih stratišta - navedeno je u saopštenju.

U ljeto 1941. godine, žene i djeca su živi bacani u jame Dinare, Staretine, Tušnice, Kamešnice, dok su muškaraci pobijeni kod sela Prolog, nejač sela Čelebić pobijena je u seoskoj školi, a ubijani su i na livadi Trnovac, na području Kupresa...

Više od 1.600 civilnih žrtava, od tek rođenih, do starih i nemoćnih, nestalo je tih dana oko Ognjene Marije.

Nestale su zauvijek cijele srpske porodice, a u nekim selima od toga dana sve do danas više nema nijednog Srbina.

Pedeset godina nakon ovog zločina potomci su dostojno, u Spomen-kapeli u Livnu, sahranili mošti stradalnika izvađene iz većine jama.

Uz poziv da tradicionalnim bogosluženja prisustvuju oni koji mogu, u saopštenju je precizirano da će sutra biti održana sveta liturgija u Livnu u 10.00 časova u Spomen kapeli-kosturnici, a istog dana na Avali u manastiru Bogorodice Trojeručice u 8.00 časova, sa pomenom u nastavku.

Sveta liturgija i parastos u Gubinu biće služeni u petak, 31. jula, u 10.00 časova kod groba oca Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana, a istog dana u Čaprazlijama, u 13.30 časova biće služen parastos na mjestu srušenog spomenika stradalima u jami Samogred.

Sveta liturgija biće služena Čelebiću, 1. avgusta, u 10.00 časova na spomen-groblju na Barjaku, a u Brčkom 2. avgusta u 9.00 časova biće služena sveta liturgija i parastos u crkvi Svete Velike Nedjelje /Meraja/.

U Novom Sadu će 2. avgusta biti služena sveta liturgija i parastos u crkvi Svetog Ćirila i Metodija u Telepu.