latinica  ћирилица
29/07/2020 |  09:10 | Autor: SRNA

Lukić: Da je ponuda o podjeli BiH bila na vidiku - srpska strana bi je prihvatila

Učesnik dejtonskih pregovora Radomir Lukić izjavio je izvjesno da bi srpska strana, da je bila na vidiku ponuda o podjeli BiH o kojoj ovih dana kao o "Klintonovom planu" pišu mediji, to i prihvatila.
Radomir  Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić je naveo da je moguće da je američka administracija svojevremeno razmišljala o tome, ali da, koliko je njemu poznato, srpskoj strani nikada zvanično nije bila ponuđena takva opcija.

- Doduše, američka administracija nikada nije potpuno jedinstvena, pa ni sam Stejt department. Podsjećam da je i danas pod misterijom smrt /u nesreći/ na Igmanu američkog pregovarača Roberta Frejzera, za koga se tvrdilo da razmišlja o takvom ishodu kakav se pominje u dokumentima - rekao je Lukić za "Politiku".

On kaže da ukoliko je tih ideja i bilo kod Frejzera, sigurno je da ih nije bilo kod njegovog nasljednika Ričarda Holbruka, koji je pokazivao otvorene antipatije za Srbe i njihovu istoriju.

- Ali, ni on nije mogao da negira potrebu za stvaranjem i opstankom Republike Srpske - naglasio je Lukić.

"Gardijan" je nedavno objavio povjerljive američke dokumente u kojima se vidi da Vašingtonu i administraciji tadašnjeg predsjednika Bila Klintona pred kraj rata u BiH nije bilo strano razmišljanje o podjeli BiH.