latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:03 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Dačić: Ako bude sporazuma, odgovor će biti u skladu sa nacionalnim interesima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić vjeruje da će, ukoliko srpskoj strani u Briselu bude predstavljen nacrt "sveobuhvatnog sporazuma" koji podrazumijeva priznanje samoproglašenog Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upoznati javnost o njegovom sadržaju i da će odgovor biti u skladu sa srpskim nacionalnim interesima.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Dačić je naveo da bi eventualno predstavljanje nacrta "sveobuhvatnog sporazuma", za koji mediji tvrde da postoji u ovoj fazi dijaloga, bilo iznenađenje za srpsku stranu jer nije ni najavljeno da će se desiti.

Prema njegovim riječima, Beograd će u nastavku dijaloga ucjenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje.

- Ucjenjivaće nas ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno obavezujući sporazum mora da usledi prije našeg puta ka članstvu u EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj "ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici" - rekao je Dačić za RTS.

On je ocijenio da, očigledno, postoji nekoliko linija i tokova da se ostvari uticaj na tok dijaloga Beograda i Prištine.

- Postoji rezolucija UN koja taj dijalog prebacuje u Brisel, ali kad podvučemo crtu, taj sporazum kad bude - mora da dobije verifikaciju u Savetu bezbjednosti, sile moraju dati mišljenje - istakao je Dačić i dodao da misli da ne postoji koordinacija EU i SAD po pitanju dijaloga.

Dačić je naglasio da su izjave zvaničnika iz Prištine krajnje "bezobrazne i drske", a da međunarodna zajednica uopšte ne reaguje na to.