latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:46 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Raković: Milošević ne treba ni da razmatra da ide u Knin na "proslavu"

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" nadilazi sve političke kalkulacije, te da potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke ne treba ni da uzme u razmatranje mogućnost da ide u Knin na "proslavu etničkog čišćenja" jer je to pitanje generacija Srba, a ne njegovo lično niti pitanje njegove koalicije.
Aleksandar Raković (foto: in4s.net) -
Aleksandar Raković (foto: in4s.net)

- Ne postoji obaveza da on to učini. Treba samovoljno da donese odluku i bez obzira na pritiske ne ide, jer je stradanje Srba u `Oluji` apsolutno iznad bilo kakvih pozicija koje Srbi danas mogu imati u Hrvatskoj. To je iznad toga. To nadilazi svaku poziciju i svaku političku kalkulaciju u Hrvatskoj - rekao je Raković.

On je naveo da odlazak na proslavu "Oluje" nije samo pitanje Miloševića nego je to pitanje svih prethodnih, sadašnjih i budućih generacija Srba u Krajini u Hrvatskoj i Srba u cjelini.

- Tako da Milošević zbog toga ne bi smeo da ide na proslavu etničkog čišćenja. On ne bi smeo da razmišlja da može da da legitimitet nečemu što prevazilazi njegovu poziciju i ličnost i svačiju našu poziciju i ličnost - rekao je Raković.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević iz SDSS-a izjavio je da odluka o njegovom odlasku na proslavu godišnjice akcije "Oluja" još nije donesena, ali "da je spreman na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u tamošnjem društvu".

- Ako je moj dolazak gest, imam želudac za svaku vrstu gesta za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice - poručio je Milošević.