latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:59 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Pokrenuta procedura za liječenje dječaka iz Istočnog Sarajeva u Turskoj

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jutros je primio zahtjev za liječenja dječaka Stefana Novakovića iz Istočnog Sarajeva u Turskoj, a procedura za odobravanje finansiranja liječenja već je pokrenuta, saopšteno je iz Fonda.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

Na osnovu informacija iz medija direktor Fonda solidarnosti Јasminka Vučković još ranije je kontaktirala roditelje dječaka, kao i Bolnicu u Istočnom Sarajevu, kako bi na osnovu detaljnijih informacija Fond mogao da započne pripreme na sprovođenju neophodne procedure i prije zvaničnog zahtjeva, a s ciljem da dječak pravovremeno bude primljen u bolnicu u Turskoj.

- S obzirom da je Fond solidarnosti praktično započeo proceduru na osnovu prvih informacija o ovom slučaju u javnosti, te da su roditelji upoznati sa procedurom i potrebnom dokumentacijom, vjerujemo da će u najkraćem mogućem roku, odnosno u toku ove sedmice zahtjev biti riješen - navode iz Fonda.

Za odobravanje liječenja u inostranstvu putem Fonda solidarnosti, u skladu sa zakonom i drugim propisima, neophodno je da mišljenje o potrebi liječenja u inostranstvu da stručna komisija ovog fonda, kao i članovi Upravnog odbora.

Takođe, dodaje se, određen vremenski period je potreban i kako bi se regulisale procedure u vezi sa plaćanjem liječenja, što je uslov za prijem dječaka u bolnicu u Turskoj.

- Fond je više puta je od svog osnivanja pozivao javnost, odnosno roditelje, kao i medije i udruženja da im prva adresa kada je riječ o liječenju djece u inostranstvu bude ovaj fond jer je izuzetno značajno da se na vrijeme preda zahtjev kako bi Fond mogao pravovremeno da donese rješenje i uputi dijete na liječenje - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Fonda još jednom apeluju na sva udruženja i pojedince koji žele da budu humani da prvo informišu roditelje i upute ih na Fond solidarnosti, kako bi se izbjegle bespotrebne humanitarne akcije sakupljanja novca, koje su za javnost uznemirujuće, a posebno za roditelje i samu djecu koja se tada izlažu javnosti.

U saopštenju se podsjeća da je Srpska prije tri godine osnivanjem Fonda solidarnosti institucionalno riješila problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu i Fond solidarnosti gotovo svakodnevno donosi rješenja o finansiranju dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu.

Iz Fonda navode da je do sada na liječenje u inostranstvo upućeno 190 djece, te da podatke o odobrenim rješenjima i troškovima liječenja, kao i stanje na računima, transparentno objavljuju na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Pomozimo dječaku Stefanu Novakoviću da ode na operaciju u Tursku (VIDEO)