latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:12 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Diplome za obučene pripadnike Žandarmerije

U Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima uručena su uvjerenja drugoj grupi polaznika obuke za policijske službenike Žadarmerije MUP-a.
Dodjela diploma - Foto: RTRS
Dodjela diplomaFoto: RTRS

Načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić rekao je da je obuku do sada prošlo 80 pripadnika Žandarmerije.

- Cilj nam je da ovu obuku prođu svi pripadnici Žandarmerije, kako bi imali jedinstvenu taktiku postupanja u različitim bezbjednosnim situacijama i da bi bili osposobljeni za združeno djelovanje više jedinica Žandarmerije kada se angažuju na izvršenju zajedničkog polcijskog zadatka, ali i za sadejstvo sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice - rekao je Ivanić novinarima u Zalužanima.

Ivanić je naglasio da je obuka, koja je realizovana u Centru za obuku, trajala tri mjeseca i imala tri segmenta - vatrenu, taktičku i fizičku obuku.

On je podsjetio da je Žandarmerija nastala transformacijom Јedinice za podršku u septembru prošle godine sa ciljem bržeg i adekvatnijeg reagovanja na eventualne bezbjednosne izazove, koji bi bili ispred Republike Srpske.

- Ove jednice se svakodnevno angažuju u Republici Srpskoj, a već duži period su angažovani na istočnom dijelu Republike kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u suzbijanju ilegalnih migracija - poručio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, ove jedinice karakteriše mobilnost i operativnost na području cijele Republike Srpske, kao i njihova opremljenost i obučenost.

Ivanić je napomenuo da je Žandarmerija u svom sastavu ima i službene konje, te službene pse.

Načelnik Uprave policije je rekao da je trenutno u MUP-u u toku interni oglas za popunu 97 upražnjenih radnih mjesta za pripadnike Žendarmerije, gdje će nakon selekcije biti izabrani najbolji kandidati.