latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:29 | Autor: SRNA

Pupovac: Treba graditi kulturu mira

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da još nije donesena odluka da li će predstavnik Srba u Hrvatskoj prisustvovati obilježavanju 25 godina od vojne akcije "Oluja" u Kninu, ukazavši da je važno da se "počneti graditi kultura mira".
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je rekao da je važna tema mir, prenosi hrvatski portal "Indeks".

- Važna tema su žrtve i stradanja, a da imamo osjećaja za poštovanje uzajamnih žrtava, da one politike osudimo, ali ne nastavljamo u današnjem vremenu - rekao je Pupovac.

Odgovarajući na pitanje da li bi njegov odlazak u Knin bila poruka mira, Pupovac je poručio da poruku mira treba graditi.

- Mi smo to prestali da radimo nakon 2011. godine, kad smo čuli generala Antu Gotovinu nakon što je oslobođen - istakao je Pupovac.

Prethodno je potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević iz SDSS-a izjavio da će odluka o njegovom odlasku na obilježavanje 25 godina od akcije "Oluja" biti donesena najkasnije početkom sljedeće sedmice.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.