latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:36 ⇒ 13:03 | Autor: RTS

Šarčević: Roditelji i djeca moći će da se opredijele za metod nastave od septembra

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je pripremljeno nekoliko modela školovanja od septembra mjeseca.
Mladen Šarčević - Foto: Novosti.rs
Mladen ŠarčevićFoto: Novosti.rs

Roditelji i dejca moći će da se opredijele za metod nastave, ali ukoliko časove slušaju onlajn, u školu će morati da idu da odgovaraju, rekao ministar Šarčević za Blic, prenosi Fonet.

- Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocjena, kako bi djeca na svakom koraku mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva - rekao je Šarčević.

Školama dajemo autonomiju, dodao je ministar, da se sa roditeljima dogovore, jer je u dijelu porodica strah.

U osnovnoj školi, naglasio je Šarčević, radiće se po smjenama koje će biti drugačije i to prvi i drugi razred kreću ujutro, imaju četiri časa i u 11 sati idu kući ili imaju boravak.

Poslije najmađih, dolaze treći i četvrti razred i ostaju na nastavi do 14 sati. Poslije analize Ministarstva, oko 20 odsto roditelja nema gdje da ostavi djecu, rekao je Šarčević.

Prema planu, petaci i šestaci imaju nastavu od 14 do 17 sati, a sedmi i osmi razredi od 17 do 20 sati.

Svi će imati četiri časa po 35 minuta.

Škole koje su imale boravak, imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe, naveo je ministar.

Za sve škole, i osnovne i srednje, važe iste bezbezbjednosne mjere: za svakog đaka mora da bude obezbijeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

- Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odjeljenjima moći će da rade bez podjela razreda. Tamo gdje to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dvije smjene - kaže ministar prosvjete Srbije za Blic.