latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:43 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska ima isključivu nadležnost u obrazovanju (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je nadležnost u oblasti obrazovanja isključivo na Republici Srpskoj.
NS RS - sjednica - Foto: SRNA
NS RS - sjednicaFoto: SRNA

On je rekao da ta nadležnost nije na nivou BiH kao što se pokušava prenijeti kada je riječ o štetnim odlukama Predsjedništva BiH donesenim njegovim nedavnim preglasavanjem - Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika /PISA/ 2021.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini svoje izjave prema kojima je proglasio Odluke Predsjedništva BiH, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula ove godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, Dodik je rekao da se Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH /APOSO/ pokušava proizvesti kao centralno mjesto za pitanje obrazovanje, što je nedopustivo.

- Ovdje se skrnavi ustavna nadležnost Srpske. Ako to dozvolimo i prihvatimo neka obećanja i slično, svakako ćemo izgubiti dio autonomije, što ne želimo - rekao je Dodik i dodao da se u tom pogledu traži dogovor uz uvažavanje vidljivosti Srpske u tim procesima.

On je rekao da će potegnuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srpske i o "najbezazlenijim" pitanjima, jer je to važno.

- Nije problem da se razgovara u Skupštini i o pitanjima Trgovske gore, migranata i slično, ali samo ako to bude na dnevnom redu Predsjedništva. Dakle, neću oklijevati da potegnem vitalni nacionalni interes i u tom slučaju, a pitanje Trgovske gore smo već tretirali i preduzimali mjere u tom smjeru. Sve ostalo je politikantstvo - rekao je Dodik.

Dodik je zamolio poslanike da na današnjoj posebnoj sjednici glasaju za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Srpske.

- Narodna skupština je konačno mjesto odluke za odluke Predsjedništva i to moramo afirmisati. Samo gdje se uvažavaju stavovi Srpske može doći do odluka, a svugdje gdje je ugrožen interes Srpske moramo raditi da se to spriječi. Dakle, Narodna skupština je iznad Predsjedništva i u tom smislu njena odgovornost prema Srpskoj mora biti ojačana. Ponoviću, neću nikada oklijevati da i kada je riječ o bizarnim stvarima potegnem vitalni interes jer je previše bilo skrnavljenja naših prava. Pozivam vas da podržimo ove izjave i odbacimo odluke Predsjedništva - poručio je Dodik.

Dodao je da su sve odluke Predsjedništva koje je nedavno osporio krucijalne za Srpsku.

- Nismo protiv razgovora da se postigne Memorandum sa SAD, da se održi PISA testiranje i slično, ali Srpska u tom smjeru mora biti vidljiva i nezaobiđena u tim procesima. BiH, ponavljam, nema nadležnost za obrazovanje. Sve što ima je ono što je oteto od nas i ne smijemo dozvoliti da se taj trend nastavi. Moramo odbraniti svoje interese u Skupštini kao konačnom mjestu odluke i odbrane interesa Srpske - rekao je Dodik.

Povezane vijesti:

Dodik: Srpska ima najjasniju politiku o migrantima - deportovati ih (VIDEO)

Dodik: Štetan Memorandum o upotrebi putničkih informacija (VIDEO)