latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:44 | Autor: RTRS

"Nedopustiv prenos nadležnosti u oblasti obrazovanja"

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić je u obraćanju poslanicima rekla da su sporne odluke Predsjedništva u oblasti obrazovanja predstavljaju pokušaj prenosa nadležnosti, što je nedopustivo.
Učionica - Foto: RTRS
UčionicaFoto: RTRS

Ona je istakla da su provjere dostignuća đaka u Srpskoj s ciljem vrednovanja kvaliteta isključiva nadležnost Pedagoškog zavoda i da APOSO nema nadležnost djelovanja u Srpskoj bez saradnje sa tim zavodom i resornim ministarstvom.

Trivićeva je rekla da je BiH prvi put u PISA testiranju BiH učestvovala prije dvije godine, a rezultati nosu dali pokazatelje uspješnosti ni ocjenu pojedinih obrazovnih sistema već su prikazani sumarno.

- Zbog toga ne mogu služiti obrazovnom sistemu Srpske kao ocjena uspješnosti, niti osnov za kreiranje razvoja u oblasti vaspitanja i obrazovanja. Zato Srpska treba da učestvuje samostalno u testiranju kao nezavisan obrazovni subjekat već od 2024. godine - rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Srpskoj treba biti omogućeno da kada je riječ o PISA istraživanjima ima svoje nacionalne koordinatore za testiranje, što nije urađeno, kao što su odvojene rezultate tokom PISA testiranja imale i neke druge zemlje.

Trivićeva je dodala da je Vlada donijela i zaključak o načinu učestovanja Srpske u PISA testiranju za iduću godinu, te da to u školama sprovede Ministarstvo prosvjete i kulture, da obrazovni sistem Srpske bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja, da se o tome postigne dogovor, ali to nije prihvatilo Predsjedništvo preglasavajući srpskog člna Predsjedništva.

- Podržavamo međunarodno priznata testiranja u oblasti obrazovanja ali uz učešće Srpske kao samostalnog obrazovnog sistema - ponovila je Trivićeva.

I kada je riječ o PIRLS istraživanjima, Vlada Srpske je ranije donijela zaključak da se obezbijedi učešće Srpske u ovom međunarodnom projektu u skladu sa ustavnim nadležnostima Srpske u oblasti obrazovanja, te je zadužila resorno ministarstvo da je o tome informiše.

Pedagoški zavod navodi se u obrazloženju sporne odluke Predsjedništva, ranije izjasnio da se studija PIRLS odnosi na obrazovne sisteme i da je obrazovni sistem Srpske samostalan.

- I da je u vezi s ovim istraživanjem sporno pitanje `nacionalnog koordinatora` bez saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture - navodi se u obrazloženju i upozorava na druge nedostatke Sporazuma, kao i problem toga što APOSO nije kontaktirala nadležne u Srpskoj čime je zanemarila pitanje nadležnosti.

Pedagoški zavod je, navodi se u tom obrazloženju, predložio da Srpska u PIRLS istraživanju učestvuje kao samostalan obrazovni sistem 2021, a sve da bi mogla da se poredi sa drugim sistemima i od čega bi jedino imala koristi.