latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:48 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Usvojen budžet BiH za 2020. godinu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta o postizanju identičnog teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta za ovu godinu.
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š) - Foto: klix.ba
Dom naroda PS BiH (foto:I.Š)Foto: klix.ba

Delegat Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić je u ime zajedničke komisije istakla da je završen posao u vezi sa usvajanjem budžeta i podsjetila da je usvojen tekst u obliku u kojem ga je Dom naroda usvojio.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić /DF/ je tokom rasprave skrenuo pažnju da zbog epidemije virusa korona posao u hotelijerstvu, ali i drugim djelatnostima tokom aprila našao u problemu.

On je istakao da je trebalo pokazati empatiju prema ekonomskoj i migrantskoj krizi.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić smatra da se Savjet ministara i Dom naroda moraju boriti protiv migrantske krize i epidemije virusa korona.

- Imamo budžet koji omogućava da se održe lokalni izbori i da se nakon 12 godina održe izbori u Mostaru. Danas, iako tužan zbog gubitka prijatelja /Salka/ Bukvarevića, smatram da je ovaj budžet kvalitetan i siguran korak naprijed za sve građane BiH - rekao je Sarajlić.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je rekao da su ponuđena jako loša rješenja poput smanjenja budžeta za odbranu, te da su ga amandmani koje je uložio HDZ još dodatno pogoršali.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Lidija Bradara je rekla da je u javnosti bilo različitih priča u vezi sa budžetom koji je amandmanima HZD-a vraćen u zakonske okvira jer sada nema kršenja Zakon o finansiranju institucija BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u ponedjeljak, 27. jula, izvještaj zajedničke komisija za usaglašavanje teksta zakona o budžetu. Prethodno su oba doma usvojili Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu u različitim tekstovima.

Ukupan iznos ovogodišnjeg budžeta je 1,8 milijardi KM, od čega je 996 miliona KM planirano za finansiranje institucija BiH, dok je ostatak planiran za servisiranje spoljnog duga.

Delegati su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, čime je okončana današnja hitna sjednica Doma.