latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:51 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Odluka o zahtjevu Kluba Bošnjaka u narednih 30 dana

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske za utvrđivanje postojanja povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u vezi sa odredbom člana 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ustavnog suda Srpske je saopšteno da će Vijeće meritornu odluku o ovom zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

- Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju predmetni zahtjev prihvatljiv s obzirom da je sprovedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno amandmanu 82 na Ustav Republike Srpske, kojim je dopunjen član 70. Ustava, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda Srpske podsjećaju da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici 18. juna.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj.

Za taj klub je sporna "Svetosavska nagrada" za nastavnike, koja se u Republici Srpskoj dodjeljuje za izuzetne rezultate i zalaganje u radu na razvijanju učeničkih znanja, sposobnosti i talenata.

Klub Bošnjaka je predložio da se promijeni naziv ove nagrade u najbolji nastavnik ili tome slično.